A REBBE SZAVA

 

– Tartogasd hiteted saját magadnak –

    “Izrael pásztora, jó király, ki mindenkivel jót tesz…”, mondjuk minden étkezés után az asztali áldás imájában. Már a próféta is kimondja: “Fentről semmi rossz nem jön…” (Jeremiás siralmai 3:38.). Ez a zsidó vallás egyik alap fogalma, miszerint bármi is történjen velünk mindig is bízunk a fenti gondviselésben. Hiszünk abban, hogy még a legrosszabb helyzetben is van valami jó, hisz a kegyelmes és jó Isten nem tenne velünk rosszat.

    Ezt a hitet azonban csak akkor hangoztassuk fennhangon, ha a saját tájékunkon van a baj. Ha azonban valaki mással történik valami, egy embertársunk kerül kellemetlen helyzetbe, őt ebben a szituációban azzal bíztatni, hogy az ő helyzetében is van valami jó, csupán egyszerű érdektelenség a részünkről.

    Amikor felebarátunk kerül bajba, akkor érezzük át fájdalmát, kiáltsunk fel érte és imádkozunk Istenhez. Vegyük úgy mintha mi lennénk az ő helyében. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy sorsa jobbra forduljon. Ha mindezt már megtettük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az efféle bíztatásunk őszinte.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 44. szám – 2014. augusztus 18.