MIT MESÉLNEK A GYERTYÁK?

Chánuká annak a csodálatos győzelemnek állít emléket, amelyet népünk a Tóra és a parancsolatok fényét kioltással fenyegető sötétség és asszimiláció felett aratott. Arra is emlékeztet bennünket, hogy ezt a győzelmet egy maroknyi elszánt zsidó vívta ki, s a jeruzsálemi Szentélyben meggyújtott tiszta, szentelt olaj fénye adta hírül. Innen ered a Chánuká-fények meggyújtásának fontos parancsolata.

Mit jelentenek hát ezek a chánukái fények?

Alapigazság, hogy a zsidó nép sorsát nem anyagi és fizikai körülmények határozzák meg, hanem azok a szellemi erők, amelyek Istentől erednek, Attól, aki a Tórát és a parancsolatokat adta nekünk. Az elnyomott és számbeli kisebbségben lévő zsidók győzelme az erőfölénnyel bíró ellenség fölött világosan bizonyítja, hogy szellemi erőnk valós tényező még olyan helyzetben is, amelyben általában a fizikai előny döntő.

A következő tudnivaló erről az erőről, hogy az a zsidó otthonból indul ki. A zsidó otthonban Isten állandóan jelen van, ahogyan jelen volt a jeruzsálemi Templom közösségében is. Ezt bizonyítja parancsa: “Szenteljetek meg Engem, hogy valamennyiőtökben jelen lehessek!” Ez is tükröződik Chánuká fényeiben, amelyeket minden zsidó otthonban meg kell gyújtani.

A Chánuká-fények gyújtásának ideje és helye szintén nagy jelentőségű. A fényeket akkor gyújtjuk meg, amikor a Nap lenyugszik: a “sötétség” leszálltával világítjuk ki otthonunkat a szent fényekkel, amelyek a Tóra és a parancsolatok fényét jelképezik. A fények elhelyezése – az az előírás, hogy olyan helyen kell meggyújtani őket, amelyet kívülről is látni lehet – azt jelképezi, hogy a Tóra és a parancsolatok hatálya túlterjed az otthon falain, azokon kívül is érvényesülnie kell.

Még egy fontos dolgot kell említenünk: bár a Tóra és a parancsolatok betartása napi kötelezettség, mindennap többet kell teljesítenünk, mint az előző napon, a rákövetkezőn pedig még egy kicsivel többet. Mindig lehet a jóságot, a szentséget fokozni: ezek a tulajdonságok végtelenek, hiszen a végtelenből erednek. Ezt is hangsúlyozzák Chánuká fényei. Jóllehet Chánuká első estéjén a parancsolat teljesítésére elegendő egy lángot gyújtani, a következőn már kettőt kell, s ahogy múlnak a napok, úgy növekszik a fények száma.

Megjelent: Egység Magazin 2. évfolyam 7. szám – 2014. július 27.