A REBBE SZAVA

 

– Megéri a várakozás –

    Egy megértő apa kíváncsi fia kérdéseire, mindig türelmesen válaszol. Így mind a ketten elégedetten élnek, kettős harmóniában. Egy alkalommal a fiú, igen nehéz kérdést szögez apjának. Az apa a kérdés mélységén elgondolkodva, a választ keresi. Elmerül gondolataiban. A fiú először kíváncsian várja a választ, de aztán apja hallgatását látván lassan türelmetlenné válik, egyre inkább tűkön ül. Lassan kétségbe esik, és felkiált: „Apa, apa!…”, de még mindig nem kap választ, a fiú alig bírja tovább. Hirtelen újra megszólal a bölcs apa, és szavaiból olyan végtelen bölcsesség árad, amely értelmének és létének a legmélyéből fakad. A fiú ráébred, hogy megérte a várakozás.

    A mesében szereplő fiú, a zsidó népet jelképezi. A türelmes apa pedig az Örökkévaló Istent. A hallgatás ideje a gáluti száműzetést jelképezi, amikor az isteni gondviselés nem nyilvánvaló, nem feltétlenül érezzük Isten jóságát. Ha okosak vagyunk, akkor türelmesen várunk, „kihasználva” a gálut minden percét. Tisztában vagyunk azzal, hogy a hosszú „hallgatás” után majd még „bölcsebbek leszünk”.

    * * *

    Amikor a lélek a sötétben tapogatózik, és a fenti egek kapui lakatra vannak zárva, akkor eljött az idő felkészülni a szabadulásra.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 43. szám – 2014. augusztus 18.

 

Megszakítás