A REBBE SZAVA
 
Futball II

Mindegyik focicsapatnak megvan a maga szurkol√≥t√°bora, akik a csapatot gyŇĎzelemre buzd√≠tj√°k. Amikor egy csapat elvesz√≠t egy meccset, a szurkol√≥k elkeserednek, s ha sorozatban kap ki csapatuk, a szurkol√≥k m√©g ink√°bb elkedvetlenednek, majd elp√°rtolnak a csapatt√≥l. A j√°t√©kosok azonban j√≥val tov√°bb kitartanak: a csapatuk ir√°nti hŇĪs√©g j√≥val tart√≥sabb ‚Äď √°tseg√≠ti ŇĎket a kudarcokon.

Ez fontos tanuls√°ggal szolg√°l az emberi term√©szetre vonatkoz√≥an, s arra is, mik√©ppen kezelj√ľk a kudarcokat √©s balszerencs√©t. Vannak emberek, akik a szurkol√≥khoz hasonl√≠tanak: megpr√≥b√°ltat√°sok idej√©n megpr√≥b√°lnak kit√©rni a konfliktusok elŇĎl, s gyakran √°llhatatlanul √©s fegyelmezetlen√ľl viselkednek. V√°ltogatj√°k elk√©pzel√©seiket, hogy ez√°ltal megszabaduljanak mindatt√≥l, ami csal√≥d√°st √©s el√©gedetlens√©get okoz.

Azonban vannak olyan emberek, kiknek egy√©nis√©ge a j√°t√©kosok√©hoz hasonl√≠t. B√°rmi is ad√≥djon √©let√ľkben, kitart√≥ak, √©s minden erej√ľkkel azon vannak, hogy j√≥ra ford√≠ts√°k a dolgokat. Ezek az emberek az √©let√ľkben bek√∂vetkezŇĎ esem√©nyeket a maguk jav√≠t√°s√°t szolg√°l√≥ esem√©nyek l√°ncolat√°nak tekintik.

Nyilv√°nval√≥, hogy az ut√≥bbiak olyan emberek, akik kiegyens√ļlyozott szem√©lyis√©g√ľk r√©v√©n k√©pesek szemben√©zni a neh√©zs√©gekkel. Minden helyzetbŇĎl a legt√∂bbet hozz√°k ki, m√©g azokb√≥l is, melyekben neh√©zs√©gekkel kell megk√ľzdeni√ľk, mivel j√≥l tudj√°k: az eff√©le helyzetek is sz√°mos lehetŇĎs√©get k√≠n√°lnak szem√©lyis√©g√ľk t√∂k√©letes√≠t√©s√©re. Ha a kih√≠v√°sokat lehetŇĎs√©gnek tekintj√ľk, ez saj√°t magunk √©s k√∂rnyezet√ľnk sz√°m√°ra is eshetŇĎs√©get ny√ļjt a fejlŇĎd√©sre.

Megjelent: Gut S√°besz 1. √©vfolyam 44. sz√°m ‚Äď 2014. j√ļlius 31.