A REBBE SZAVA
 
ÉVI LELTÁR
Az Újév küszöbén mindannyian ‑ nők és férfiak ‑ abbahagyjuk teendőinket, hogy mérleget készítsünk az elmúlt évről. Elhatározzuk, hogy jobbak leszünk és imádkozunk egy mind anyagi, mind lelki-szellemi értelemben vett boldog új évért.
Bölcseink szerint a cedaká, vagyis jótékonyság azokkal, akiknek erre szükségük van, megnyitja imáink előtt az utat, hogy jó egészséget, jólétet és boldogságot hozzanak számunkra.
Az embernek teste is, lelke is van. És ahogy létezik anyagi értelemben vett szegénység (az élelem, a ruha, a lakás hiánya), ugyanúgy van lelki, szellemi szegénység is, amely a szellemi dolgoknak ‑ a Tóra ismeretének, a micvák betartásának, a jó cselekedetek gyakorlásának ‑ hiányában mutatkozik meg.
Bölcseink mondják: “Hogyan kell érteni a próféta szavait: ‘Ha szegény embert látsz, öltöztesd fel’? Ha olyan embert látsz, aki nem ismeri a Tórát, vidd haza, tanítsd meg a Semá Jiszráél-imára, bátorítsd a micvák teljesítésére, tanítsd a Tórára stb…”
Amikor Ros Hásánákor a Legfőbb Bíró előtt készülünk megjelenni, mindannyiunknak leltárt kell készítenie ‑ kinek-kinek a saját mércéje szerint ‑ lehetőségeinkről és alkalmainkról, arról, mennyire gyakoroltuk jól az anyagi és lelki-szellemi értelemben vett jótékonyságot és emberszeretet.
Még a szegények legszegényebbikének is van alkalma, hogy az emberszeretet gyakorolja embertársaival és ugyanígy a szellemileg szegény embernek is nyílik néha módja rá, hogy másoknak hasznára legyen, amennyiben a Tóra és a micvák betartása dolgában jó hatást gyakorol barátaira és szomszédaira.
Írjon be Könyörületes Atyánk az égben mindannyiunkat mind anyagi, mind szellemi-lelki értelemben vett jó és boldog évre, és hozza el számunkra minél gyorsabban a Messiást, Ámen.

Megjelent: Egység Magazin 1. évfolyam 1. szám – 2014. július 18.