A REBBE SZAVA – Élj és élni hagyj!

    Az utóbbi időben nagyon elterjedt az angol jelszó: “Live and let live!”, “Élj és élni hagyj!”. A toleranciának ez a formája, nem helyes. Toleránsnak lehet-e nevezni vajon azt, ha látunk valakit kárt tenni magában ahelyett, hogy segítenénk rajta, büszkén kiáltjuk: “Élj és élni hagyj!”? Az ilyen cselekedet nem apátia, hanem egyszerűen közömbösség a másikkal szemben.

    Akkor vagyunk toleránsak, ha látván, hogy embertársunk a rossz úton halad, mindent megteszünk, hogy visszatereljük a jó útra.

    Ugyanakkor, türelem a másikkal szemben azt is jelenti, hogy ha akár embertársunk minden hibája, rondasága és tökéletlensége lelepleződik a szemünk előtt, akkor sem tart ez vissza bennünket még egy pillanatra sem attól, hogy teljes jogú embertársunknak tekintsük őt, és felfedezzük a benne rejlő jót.

    Ha felmerülne bennünk a kérdés: “hogyan lehetek ilyen ellentmondásos, rendre utasítani és tisztelni is egyszerre a másikat?”, akkor gondoljunk csak arra hogyan is éljük a saját életünket. Mindannyian tele vagyunk hibákkal, és mégis megadjuk magunknak az öntiszteletet.

    Ha képesek vagyunk a saját életünket paradoxul élni, akkor tiszteljük meg a másikat is.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 49. szám – 2014. augusztus 25.