A REBBE SZAVA
 
Az elektromosság

Az áramfejlesztő generátorok többnyire a városon kívül fekszenek, és az ott termelt áramot kábeleken vezetik a felhasználókhoz, akik különféle hasznos dolgokra használják azt. Ezeket a kábeleket gondosan kell lefektetni, és a kapcsolókat is a megfelelő állásba kell helyezni.

Hasonló a helyzet a szellemi területen is. Minden zsidóban hatalmas szellemi energia rejtőzik. Ahhoz, hogy ezt az energiát hasznosítsák feladatuk betöltéséhez, meg kell találni a megfelelő kapcsolóállást, hiszen csakis így szabadulhat fel ez az energia. Báál Sém Tovnak, a chaszidizmus megalapítójának célja ez volt: ő pontosan tudta, hol találja a minden egyes zsidóban rejtező “kapcsolót”.

Mindannyiunknak ugyanezt az utat kell követnünk, ha jótékony hatást akarunk gyakorolni egy másik zsidóra. A szokásos módszerek hatalmas erőfeszítést követelnek. Ám ha rálelünk lényének meghatározó vonására, a “rejtett kapcsolóra”, nyert ügyünk van.

Az áram példája más tanulsággal is szolgál. Az áramot egyetlen érzékszervünkkel sem érzékeljük. Lényege csupán hatásában nyilvánul meg, ám ez a rejtett erő képes szétoszlatni a sötétséget.

Hasonló a helyzet a szellemi területen is. A Tóra rejtett titkai feltárulnak a chaszidizmus tanításaiban és chászid életmódban: ez az a fény, amely eloszlatja az anyagi világ sötétségét azáltal, hogy megvilágítja a fizikai világban rejlő istenességet.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 39. szám – 2014. július 31.