A REBBE SZAVA

 

A rádió

        Régi igazság az, hogy még a legjobban megértett és átgondolt fogalom sem hasonlítható össze az általunk tapasztalttal. Egy eszme csak akkor válik gyakorlati valóssággá, amikor az elméletet a saját bőrünkön érrezük.

        Ahhoz, hogy az “isteni felügyelet folytonosságának” fogalma számunkra reális valósággá váljon, s ne maradjon csupán egy szép gondolat, nem elég mibenlétét felfogni és megérteni, hanem valamilyen módon a saját tapasztalatainkhoz kell kapcsolni.

        A rádió vagy a televízió működésének alapja az, hogy az információt hordozó rádióhullámokat a világ bármely pontján fogni lehet, így a Föld egyik pontján történteket másutt is látni és hallani lehet. Ha ennek a funkciónak a rendkívüliségét átgondoljuk, akkor sokkal érthetőbbé válik számunkra bölcseinknek az a tanítása, miszerint: “idézd mindig magad elé… miként magaslik feletted Istened – minden cselekedetedet fürkészi s kutatja, nyomoz a szíved és lelked mélyén, hogy valóban teljes szívből szolgálod-e Őt” (Tánjá 41.). Azáltal, hogy a rádiónak a példájából tanulunk, e ránk osztott kötelesség, sokkal praktikusabbá válik.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 8. szám – 2014. augusztus 5.