A REBBE SZAVA

 

A művészet

Számtalan remekmű használja ki a fény és árnyék játékát, ami szinte valamennyi képzőművészeti alkotásnál fontos szerepet játszik. Első pillantásra az árnyék nem más, mint hogy valami eltakarja a fényt. A Tóra tanítása szerint azonban mindaz, amit az Örökkévaló teremtett, az Ő dicsőségét szolgálja. Ez éppúgy vonatkozik az árnyékra, mint a fényre.

S valóban: a gondosan megfestett és ügyesen elhelyezett árnyék roppant nagy hatású lehet. Az árnyék megfelelő alkalmazása kiemeli, előtérbe helyezi a fényt.

Ebből fontos tanulság adódik. Még akkor is, amikor sötét időket élünk – és főleg napjainkban, amikor a spiritualitás kevésbé látható és a sötétség inkább tapintható, mint a jó –, a negatívumot pozitív célokra kell felhasználnunk, s ezáltal minden egyes spirituális “árnyék” olyan “keretté” válik, ami kiemeli a Teremtő ragyogását és dicsőségét.

Ha ezt elérjük, jobban megbecsüljük a fényt, s felismerjük ama képességünket, hogy még azokban a élethelyzetekben is, amikor a “sötétséggel” találkozunk, csak rajtunk múlik, hogy a sötétséget fénnyé, “a keserűséget örömmé” változtassuk.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 34. szám – 2014. július 30.