A REBBE SZAVA
 
A jelzáloghitel

A jelzáloghitel visszafizetése azt jelzi, hogy az adós lerótta a bankkal szembeni tartozását és az ingatlan immár saját tulajdonát képezi.

Ehhez a fajta adóssághoz hasonlatos az a fajta spirituális és morális “adósság”, ami minden embert terhel: az Teremtő és a Világ Ura, illetve embertársai iránti kötelezettségei. A zsidók esetében ez az “adósság” a mindennapi élet minden mozzanatára vonatkozik, miképpen bölcseink is mondták: “Azért teremttettem, hogy Teremtőmet szolgáljam.”

Ez az “adósság” az első ősatya, Ábrahám idején keletkezett, ahogy a Tórában is írva van: “Mert megismertem (kiválasztottam) őt, azért, hogy megparancsoljam fiainak és házának maga után, hogy őrizzék meg az Örökkévaló útját, cselekedve igazságot és jogot.”

Az első zsidó leszármazottaiként, gyermekeinket, sőt a jövő nemzedékeket is köti ez az “adósság”. Éppen ezért mindazok, akik a zsidó tanításokat terjesztik – azokat a tanításokat, melyek elősegítik hogy gyermekeink és unokáink “megőrizzék az Örökkévaló útját” – sokban hozzájárulnak ennek az “adósságnak” a törlesztéséhez.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 51. szám – 2014. augusztus 5.