A Béke

Ha két dolog ellentétes, három módon lehet feloszlatni az ellentéteket.

Az elsŇĎ √©s a legegyszerŇĪbb m√≥d erre az, ha egy harmadik magasabb szintŇĪ l√©t megnyilv√°nul√°sa √°ltal jelent√©ktelenn√© tessz√ľk a k√©t dolog k√∂zti ellent√©tet. Ilyen p√©ld√°ul ha t√∂bb m√°s sz√≠nŇĪ l√°mpa √©g egy teremben, a f√©nyek ellent√©te csak addig √©rezhetŇĎ, am√≠g egy az √∂sszesn√©l erŇĎsebb f√©ny, p√©ld√°ul a nap f√©nye be nem vil√°g√≠tja a termet. A ‚Äěb√©k√©nek‚ÄĚ ez a form√°ja nem az igazi, hisz az ellent√©teket nem oldottuk fel, csup√°n figyelmen k√≠v√ľl hagytuk, jelent√©ktelenn√© tett√ľk ŇĎket, de val√≥j√°ban az ellent√©tek meg maradnak.

Gyakran ha k√©t dolog ellent√©tes, m√©g akkor is tal√°lhatunk k√∂zt√ľk k√∂z√∂s nevezŇĎket, √©s eltekinthet√ľnk az ellent√©tektŇĎl. Mindenben tal√°lhatunk egy k√∂z√∂s pontot, ami h√°t√©rbe szor√≠thatja a m√°ss√°got. Hab√°r ez a szint val√≥ban b√©k√©t hoz a k√©t f√©lre, a b√©ke azonban csak a k√©t ellent√©tes halmaz k√∂z√∂s metszŇĎj√©n honol. √ćgy ez a m√≥d sem t√∂k√©letes m√©g.

A legmagasabb m√≥d az, amikor r√°mutatunk arra, hogy val√≥j√°ban a k√©t f√©l, minden egyes porcik√°ja √©s r√©szlete egy √©s ugyanaz, annak ellen√©re, hogy elsŇĎ r√°n√©z√©sre teljesen ellent√©tesnek tŇĪnnek.

Ez az √ļt a T√≥ra √ļtja. A T√≥ra a lehetŇĎ legnagyobb ellent√©tet oszlatja fel. A materi√°lis √©s a szellemi ellent√©t a l√©tezŇĎ legnagyobb ellent√©t. Olyannyira nagy ez az ellent√©t, hogy csak az anyagi vil√°got n√©zve az a hib√°s k√∂vetkeztet√©st vonhat√≥ le, hogy nem l√©tezik egy szellemi isteni l√©t. A T√≥ra azonban r√°mutat, hogy minden egyes teremtm√©ny val√≥di l√©te az isteni egys√©g. A T√≥ra k√©pes b√©k√©t teremteni a k√©t legnagyobb ellent√©t k√∂z√∂tt az√°ltal, hogy anyagi dolgokat is szellemi c√©lokra szentel.

Megjelent: Gut S√°besz 3. √©vfolyam 12. sz√°m ‚Äď 2014. okt√≥ber 6.