Hogyan legyünk boldogok

A chászid meggondolás különleges hangsúlyt helyez a Tórában (5Mózes 28:27.) említett igazságnak, miszerint Isten szolgálata csak akkor tökéletes, ha azt örömmel és boldogan tesszük, kizárva a szomorúságból következő kedvtelenséget. A híres karlini Reb Áron, chászid rabbi tanítása szerint, egy bűn utáni búskomorság még inkább eltávolít bennünket Istentől, mint maga a bűn.
Mindenkinek, akarva-akaratlanul, vannak rossz vagy akár kétségbeejtő időszakai is az életben. Életünk nem csupán jó és boldog, hanem sok elszomorító és komor pillanatból tevődik össze. Miképp tudjuk mégis elérni azt, hogy folyton vidáman és jókedvvel szolgáljuk Istent?
Az isteni gondviselés mindenre kiterjed, a Báál Sém Tov tanítása szerint a világ legkisebb mozzanata sem csupán a véletlen műve, hanem isteni indítékú. Ha az ember jól belegondol, miként terjed ki az isteni gondviselés mindenre, vagyis hogy a világon minden eseménynek van isteni küldetése, akkor ráébred, hogy, még ha a vele történtek isteni eredete egyenlőre felfoghatatlan is a számára, mégis hinnie kell abban, hogy még az első látásra akár katasztrófának elkönyvelhető szituációban is van isteni cél. E hit támaszán lehetünk még a legnehezebb helyzetekben is boldogak és örömteliek, mert sorsunkat isteninek, valamiféleképpen jónak könyveljük el.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 19. szám – 2015. március 6.

 

Megszakítás