Nem az egekben rejlik az igazság
Vannak, akik úgy gondolják, ahhoz, hogy rátaláljanak az igazságra hegyeket kell megmozgatniuk és az eget kell felforgatniuk. Ez távolról sincs így. Az igaz élet elérésére elsősorban a mindennapi életben kell törekednünk. Teljes szívből segítsünk embertársainkon; tanuljunk Tórát azzal a tudattal, hogy az nem csak egy egyszerű tudomány, hanem valami isteni és szent; tiszta szívből, őszintén forduljunk Istenhez! Az igazság a kis dolgokban rejlik.
Viszont az érem másik oldala: egy hegyet elmozdítatni sem kerül többe, mint pár szál dinamitba, vagy néhány buldózer munkájába. Az igazság eléréséhez azonban egy teljes élet szükséges. Lehet, hogy egész életünkön át azon kell majd munkálkodnunk, hogy egy bizonyos jó cselekedetet megtegyünk. Ez jut kifejezésre a Báál Sém Tov híres mondásában is: „Lehet, hogy egy lélek csak azért száll le e földre akár hetven, nyolcvan évre is, hogy egyetlenegyszer megsegítse felebarátját…”.
Így hát tegyük meg mindazt, ami tőlünk telik, tartsunk meg minél több micvát, imádkozzunk és meditáljunk, próbáljunk javítani lelkünkön, és ha így teszünk, Isten segítségével majd rátalálunk az igazságra.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 30. szám – 2014. november 12.

 

Megszakítás