Az igazi robot munka

A Talmud szerint a kemény robotmunka abból állott, hogy nőkkel végeztettek férfi munkát és férfiakkal nőit (Szota 11b.). Bár a női munka fizikailag kevésbé megterhelő volt, mégis nehéz volt a férfiaknak, mert ellentétes volt a természetükkel.

Istenszolgálatunkban vannak párhuzamok erre a koncepcióra. Vannak olyanok, akik nem veszik tekintetbe a saját természetüket és az istenszolgálat számukra nem megfelelő formáit akarják végezni. Például ha egy gazdag ember az idejét tanulásnak szenteli, ahelyett, hogy a jótékonyságra koncentrálna. Fordítva, ha egy Tóra-tudós a közösségi ügyeknek szenteli magát és elhanyagolja tanulmányait.

Ezek hibák. Mindenkinek ismernie kell magát és tudni, hogy milyen jellegzetes feladatok hárulnak rá. Ezeknek kell a fő tevékenységi területnek lennie számára.

Egyidejűleg, létezik pozitív eltérés a személy természetétől: Isten olyan elkötelezettséggel történő szolgálata, mely meghaladja az ember természetes korlátait. Például többet tanulni, imádkozni vagy jótékonykodni mint amennyit a természete diktálna. A népünk által Egyiptomban elszenvedett “kemény robot” e pozitív megfelelőjének megjelenítése siettetni fogja a gálut végét.

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 25. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás