Egy kalandos életű, korábban rózsaszínű zakóban rappelő, 50-es éveiben járó férfi azt állítja, hogy jeruzsálemi edzőtermében újraélesztette Dávid király korának harcművészetét. Az Abir-Qesheth atyja szerint itt az ideje annak, hogy a judaizmus merítsen harcos múltjából.

Yehoshua Sofer csoportjai általában 10 főből állnak és hetente kétszer edzenek. Ruhájuk fekete, arámi feliratokkal díszítve, fejükön pánt. A bemelegítés része az ütések és rúgások mellett a héber ábécé ritmikus kántálása.

Yehoshua Sofer állítása szerint ő a világ egyetlen Abir-nagymestere, amely apai öröksége. Azt mondja, ősei Jemenben zsidó harcosok voltak, akik a szaúdi és etióp királyok testőrségét adták. Apjától kapott engedélyt arra, hogy átadja másoknak is a tudást, megőrizze a hagyományt, új protokollokat, irányelveket hozzon létre és biztosítsa az Abir-szervezet működését. Bár a Bibliában nincs említve zsidó harcművészet, ő azt állítja, hogy az inspiráció onnan származik, a szavak formái alakítják a mozgását.

Yehoshua Sofer visszautasítja azokat a kritikákat, hogy az Abir csak ázsiai harcművészetek másolása volna, ők például soha nem zárják össze a végtagjaikat harc közben, mint más műfajokban. Az Abir egyfajta „ABC-küzdősport”, amely használja a héber és az arámi betűformáit a mozgásnál. Sofer így is magyarázza az ütéseket, amikor egy héber betűt formázva a kezeivel támad – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Az oktató szerint itt az ideje annak, hogy judaizmus újra felfedezze harcos gyökereit. Yehoshua Sofer a riportert kalauzolva rámutat egy tanítványára és azt kérdezi: „Látod ezt a kölyköt? Egy New York-i jesívából jött és most már veszélyes, és örülök annak, hogy veszélyes!”.

Yehoshua Sofer hosszú utat tett meg idáig. Egy hászid családba született Jamaicán, ahol kínai mestertől tanult vegyes harcművészetet. A család előbb Los Angelesbe, majd Izraelbe költözött. A ’90-es évek elején az izraeli hip-hop műfaj egyik sztárja volt és lapot is alapított.

Amilyen lendülettel műveli most a küzdősportot, olyan komolyan vette annak idején a show businesst. Legendássá vált albumának top slágere a Hummus makes you stupid c. szám volt. Yair Nitzani tévés showman szerint Sofernek egyedi stílusa volt, nem átlagos hip-hop-ot csinált, sok későbbi izraeli rappert megihletett. Különösen érdekes benne, hogy jamaicai akcentussal beszéli a hébert. Rövid hajával, napszemüvegben, rózsaszín zakóban uralta a színpadot.

Tanítványait mindez egyáltalán nem zavarja. Az Abir, akárcsak a rap, az utcáról jön. Sofer sem tagadja, hogy a szórakoztatóiparban szerzett tapasztalatait felhasználja arra, hogy leszámoljon a Hollywood által közvetített „gyenge zsidó” sztereotípiával. Minden edzés imával végződik, amit maga Sofer vezet.

Kép: timesofisrael.com

Megszakítás