Baruch Klar célja, hogy a lehető legszebb, legolcsóbb és legkönnyebben használható hanukiákat  jutassák el a közösségeknek.

Több mint harminc évvel ezelőtt történt, hogy Baruch Klar rabbi először hallotta Menachem Mendel Schneersont, a lubavicsi Rebbét a közterületi hanukai gyertyagyújtás fontosságáról beszélni. Ahogy a beszéd véget ért, fiatal jesivatanulók tucatjai álltak neki, hogy arany- vagy ezüstszínű festékkel lefújt műanyag csövekből hanukiákat fabrikáljanak. „Fantasztikus volt látni, hogy milyen gyorsan állították össze ezeket a menórákat”- mondja Klar rabbi, aki ma feleségével, Devorah-val irányít egy Chábád-központot Amerikában. „Ezek azonban nem voltak túlságosan szépek. Azt gondoltam: ’A kormányzó székhelyére nem lehet beállítani ezekkel a menórákkal. Valamit tennem kell.’

Klar rabbi, akinek előtte semmiféle mérnöki, szerelői, vagy tervezői tapasztalata nem volt – korábban ugyanis filozófiát tanult -, elhatározta, hogy alumíniumból készít hanukai menórát. Az acélt túl drágának és nagyon nehéznek találta, viszont úgy érezte, hogy az alumínium csillogása megfelelő lesz a legkülönlegesebb helyszíneken is.

Az alabamai Birminghamben talált végül egy olyan alumíniumgyárat, mely beleegyezett, hogy legyártja az általa tervezett lámpást. Az elkészült darabokat teherautóval szállították New Jerseybe, ahol egy villanyszerelő segédkezett a huzalozásnál, és a menórát jesivatanulók részvételével rakták össze végül.

Baruch Klar rabbi

„Az eredeti szerkezet meglehetősen egyszerű volt, ám az évek során nagymértékben javítottuk azt.”- magyarázza Klar. „A dizájn azonban mindig ugyanaz maradt: az egyenes, nem hajlított ágak, melyek Majmonidész leírását követik.”

Az első évben Klar húsz hanukai menórát adott el különböző amerikai Chábád-központoknak. „Volt olyan, hogy több mint egy tucatnyi menórája volt szerte a városban, különféle utcasarkokon és minden bevásárlóközpontban. Nem hiszem, hogy lett volna akárcsak egy város is, melynek több menórája volt, mint nekünk.”- emlékezik vissza Yossel Kranz rabbi, a richmondi Chábád-központ igazgatója. – „Ezek voltak az első, kültéri használatra szánt menórák, melyek kellőképpen szépek, modernek, felhasználóbarátok és stabilak voltak ahhoz, hogy büszkén felállíthassuk őket az utcán.”

Klar célja az első pillanattól fogva az volt, hogy „a lehető legszebb, legolcsóbb és legkönnyebben használható menórákat készítsük el”. nem elhanyagolható tény az sem, hogy a menórák öt perc alatt összerakhatók. „Az első adag nagyon egyszerű volt, de sokkal jobb, mint bármi más, ami akkoriban elérhető volt. Nem volt más ötletem, ez viszont működött.”

Az eredeti tervrajz szerint négy láb nőtt ki a menóra aljából, hogy stabilan álljon, ám az évek során Klar rájött, hogyan teheti szebbé és egyben erősebbé a szerkezeteket. „Az első dizájn szép volt a maga módján, az volt az első a maga nemében. Vannak olyan Chábád rabbik, akik a mai napig őrzik az eredeti típust.” Klar később egy amerikai fémgyár izraeli tulajdonosával dolgozott együtt, majd gazdasági okokból Kínába helyezte a gyártást. Mára a menórák négyzet alakú fémtalpon állnak, kapcsolóval működnek és megfelelő méretű vászontáska is tartozik hozzájuk, sőt, már időjárásálló LED lámpákat is kifejlesztett hozzájuk a megálmodójuk. A menórák elektromos izzója kiváltható a helyükre illeszkedő bronz tartókkal, melyekhez folyékony paraffint tartalmazó tartály csatlakoztatható, így a menórák valódi tűzzel is meggyújthatók. Ezt üvegből készült, kémény alakú fedő takarja le, hogy megvédje a lángokat a széltől és az esőtől. „A menóra kialakítása szép és letisztult. Olyan tökéletes, amilyennek elképzeltem.”

Az ezreket vonzó nyilvános párizsi gyertyagyújtás

Klar folyamatosan új formák és méretek kialakításán dolgozik. Jelen pillanatban többek közt több mint 3 és fél méter magas óriás, egy 180 cm-es, külső, vagy belső használatra ajánlott közepes, valamint félméteres autóra szerelhető menórát is árul a honlapján. A hanukiák felét Chábád-házak vásárolják meg szerte a világban, másik felét különféle társaságok és szervezetek, például amerikai katonai bázisok, tematikus parkok, mint például Disneyland, üzletek, lakásközösségek, vagy önkormányzatok veszik meg. Évente körülbelül ezer új darab készül el, összesen pedig nagyjából 30 ezer menórát gyártott a rabbi, aki maga nem lubavicsi hászidként nőtt fel. „Hanuka mindig is fontos ünnep volt a számomra.” – mondja, az általa tervezett menórákkal kapcsolatban pedig hozzáteszi: „Rengetegen jönnek, hogy megnézzék ezeket a hatalmas, gyönyörű menórákat… attól függetlenül, hogy az év többi részében mennyire kötődnek a zsidósághoz, ezek a hatalmas, világító, csillogó menórák nagy hatást gyakorolnak mindenkire.” Klar szerint hanuka üzenete minden zsidóhoz szól: „A menóra mint szimbólum azt jelképezi, amiről hanuka ünnepe szól: azt, hogy a menóra fényét soha nem lehet elpusztítani, hogy a sötétségben mindig lesz egy kis tiszta olaj. Ez minden zsidó lelkének a fénye. A menórák minden zsidóban minden másnál inkább meggyújtják a szikrákat.”

zsido.com

Forrás: chabad.org

Megszakítás