A purimi csoda saját erőből

 

Hogyan vár egy zsidó a csodára?

Mesélik, hogy volt egyszer hol nem volt egy egyszerű zsidó ember akinek nem ment túl jól a sorsa, lassanként mindenét elvesztette, és a tartalékai az utolsó morzsáig kiürültek. Amikor már nem volt más kiút, úgy döntött hogy egyenesen az Örökkévalóhoz fordul: Jótermető Isten – add, hogy ezen a héten nyerjek a lottón – imádkozott teljes szívből, majd alig várta a húzást. Az eredmény sajnos nem volt nyerő a számára így a következő héten is az éghez emelte a szemét. A harmadik héten se adta fel a reményt, és tiszta hittel bízott. Negyedik héten azonban amikor megint csak fohászra nyitotta volna ajkát, egy mennyei hang törte meg az egeket: “Fiam!” – Szólt a hang – “ha nyerni kívánsz legalább ha egy szelvényt ha vennél…”.

Nem elég ölbe tett kézzel várni a csodát, a csodáért tenni is kell. Ezt a tanulságot is vonhatjuk le a purimi történetből. Amint nyilvánvalóvá vált a zsidók számára a véges rendelet, azon nyomban tevékenykedni kezdtek. Eszter Királynő az ima és böjt után, bátran a király elé lépett, és kiállt népe igaza mellett.

Így van ez minden nemzedékben és korban is. Ahhoz, hogy a zsidóság élni tudjon tennünk kell. Mindannyiunknak tennünk kell! Ahhoz hogy Iskolát építsünk, Jesivát tartsunk fen, rászorulókat lássunk el. Mindannyiunknak egy egy téglát kell adni. Ki a tudásával ki pedig az anyagiakkal add hozzá a véget nem érő munkához.

A közmondás is úgy mondja: “Segíts magadon, az Isten is megsegít!”

Köszönet jár mindazoknak akik eddig is segítették munkánkat, és kérjük minden olvasónkat, hogy a jövőben se feledkezzenek meg rólunk.

Minden fillér számít…

Oberlander Báruch

Itt is köszönetet mondunk mindazoknak, akik adományaikkal támogattak bennünket. Néhányan azok közül, akik nagyobb összeggel segítették munkánkat, és hozzájárultak nevük közzétételéhez:

Dr. Komáromi Péter 25 000
Gulyás Péter 20 000
Ligety Loránd és Mária 15 000

*Alapítványunk számlaszáma: Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítvány, 10300002-20329172-70073285. A befizetett adományok adómentesek.

Megjelent: Egység Magazin 12. évfolyam 47. szám – 2014. július 31.