A zsidóságban a kimondott szónak, a beszédnek teremtő ereje van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Örökkévaló szavakkal teremtette a világot, a héber nyelv teremtő erejét felhasználva. Az embernek mindig oda kell figyelnie arra, hogy szavai tiszták és megfelelőek legyenek, és tilos másokról rosszat mondani, vagy pletykálkodni, ez a láson hárá, a rossz nyelv tilalma.

A pozitív beszédmód, a láson hátov – a jó nyelv azonban nagyszerű dolog, teremtő erejével megváltoztathatjuk saját magunkat és óriási hatással lehetünk környezetünkre.

A Women Wellnes Wisdom nevű oldal harmincnapos láson hátov kampányt indít, mely által a résztvevők jobbá és tisztábbá tehetik a beszédüket, és pozitív változásokat érhetnek el a környezetükben is. A kampány bevezetőjében a következők szerepelnek:

„Isten az emberiségnek adta a beszéd áldását. Ez az, ami megkülönböztet minket a Föld minden más teremtményétől. Ha bölcsen használjuk ezt az ajándékot, ha átgondoltan terjesztjük a kedvesség és a szeretet nyelvezetét, akkor erőteljes emberi kapcsolatokat, jó és fénnyel telített világot építünk. Olyan ez, mint egy kavics, amit bedobnak a vízbe. A szavaink is erőteljesen hasítanak a térbe és körkörösen haladnak. Hatásait először azok érzik, akik a legközelebb állnak hozzánk, és aztán a rajtuk túl lévő világban is elterjed. Ez az isteni ajándék hatalmas felelősséget jelent és ez az emberi lét egyik legnagyobb kihívása. Ha érzékenységgel kezeljük, akkor benne van a lehetősége annak, hogy gyökeresen megváltoztassuk az életünket.”

Jenny Morhaim 27 évesen távozott az élők sorából, egy hirtelen bekövetkezett agyérgörcs következtében. A Women Wellnes Wisdom oldal ezt a jó nyelv kampányát most az ő emlékének szenteli, ezért halálának évfordulóján, azaz a mai napon, chesván hónap 18-án (2021. október 24.) indítják útjára a harminc napon át tartó programfolyamot. A dátum különleges, ugyanis a héber élet – cháj – szó számértéke is ennyi, vagyis annak ellenére, hogy valakinek a halálára emlékezünk, mégis az életet ünnepeljük.

Jenny, a honlap tanúsága szerint, óriási hatást gyakorolt mindenkire, akivel csak találkozott: pozitív életszemlélete, kedves és szeretettel teli beszéde, a családja és barátai felé érzett, feltétel nélküli szeretete ma, néhány évvel a halála után is érezteti hatását. „Azzal áldotta meg az életet, hogy ő maga áldás volt azok számára, akiknek megérintette az életét” – írták róla.

Jenny szokása volt, hogy ahányszor egy mentőautó haladt el mellette, mindig elmondott egy zsoltárt a mentőben szállított beteg egészségéért, ezért testvére egy mentőautót adományozott az emlékére az izraeli mentőszolgálatnak, a Vörös Dávid-csillagnak.

„Azzal ünnepelhetjük a boldogságát, hogy életeket mentünk. Örömmel ajánljuk ezt a mentőautót, mely életeket ment majd, az ő emlékének” – mondta Simon Hamilton két évvel ezelőtt, az átadási ünnepségen.

 

Positive Speech Movement – Women, Wellness & Wisdom – Promo Video

A 30-day project in memory of Jenny Morhaim (née Hamilton) a”h focusing on the power of positive speech, featuring worldwide female educators.Starting 24th O…

 

 

Rabbi Lord Jonathan Sacks, akinek a halálozási évfordulója chesván 20-ra esik, támogatta, hogy létrehozzanak egy olyan, globális mozgalmat, mely a pozitív beszédre összpontosít. A programban 30 napon át küldenek a résztvevőknek rövid videókat a pozitív beszéd témakörében. Az inspiráló és tartalmas gondolatok korunk zsidó oktatónőinek nagyszerű csoportjától származnak.

Az érdeklődők ezen a linken iratkozhatnak fel az angol nyelvű programra. Reméljük, hogy az előadások inspirációt és praktikus eszközöket is nyújtanak majd az olvasóknak, melyek hozzásegítenek mindenkit az életük és kapcsolataik jobbá tételéhez.

 

Ráckeve és a kimondott szó ereje

Azért nehéz a ráckevei hászid hétvégékről összefoglalót írni, mert minden jelzőt használtunk már, amit ez az immáron 38. alkalommal megtartott esemény megérdemel. Tartalmas, bőséges, vidám, felemelő, spirituális, pihentető, érdekfeszítő és legfőképpen nagyon zsidó. Ezek bizonyosan ráillenek a Lech Lechá hetiszakasz hétvégéjén tartott sábátonra. Évtizedek óta nagy siker övezi ezt az összejövetelt, ahol kicsi és nagy, … Olvass tovább