Minek újítani azon, ami annyi évszázadon keresztül jól működött? – gondolhatta a palesztin ENSZ-nagykövet, mielőtt szervkereskedelemmel vádolta meg a zsidó államot. A középkori toposzt felelevenítő vád nem először bukkan fel Izraellel szemben, ami egyértelműen a palesztin vezetés antiszemitizmusát igazolja.

Az autonóm Palesztin Hatóság ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg Izraelt, hogy eladja halott palesztinok szerveit. Az ENSZ főtitkárának, Ban Ki Munnak írt levelében Rijád Manszúr azt állította, hogy az izraeli biztonsági szervek által megölt palesztinok földi maradványait úgy szállították vissza, hogy azokból “hiányzik a szaruhártya és más szervek.” Ez szerinte igazolja a “megszálló hatalom” szervkereskedelméről szóló korábbi híreket.

A nagykövet a levélben ismét tiltakozását fejezte ki “a palesztin néppel szembeni állandó izraeli agresszió” miatt, ami szerinte az elmúlt hetek zavargásaiban mutatkozott meg, egyben kifogásolta az “erőszakos eszközök és elnyomó intézkedések alkalmazását.”

Válaszul Dannyi Danon izraeli ENSZ-nagykövet visszautasította az állításokat, és szintén a világszervezet főtitkárának írt levelében azt írta, ezzel a palesztin diplomata “megmutatta valódi,  antiszemita arcát.” Danon vérvádnak nevezte a szervkereskedelemről szóló híreszteléseket. A középkorban azzal vádolták meg a zsidókat, hogy rituális okokból keresztény gyerekeket ölnek meg a vérükért.

A Palesztin Hatóságnak megfigyelői státusa van a világszervezetben. Néhány hete épp az ENSZ Közgyűlésén mondta el Mahmúd Abbász azt a radikális beszédét, ami táptalajt szolgáltatott az akkor kezdődő késeléses merénylethullámnak. A több mint egy hónapja folyó terrorhullám egyik jellegzetessége, hogy a radikálisok mozgósítására a palesztin vezetés és a média a korábbinál is több hagyományos antiszemita toposzt használ fel.

Az a vád, hogy Izrael a megölt szélsőségesek holttesteit szervkereskedelemre használja, 2009-ben került először napvilágra az Aftonbladet svéd lap tudósítása nyomán (a sztoriról a Time magazin is beszámolt öt évre rá, ám azt visszavonta). A svéd lap is kénytelen volt elismerni: semmilyen bizonyítéka nincs arra, hogy izraeli katonák ciszjordániai és gázai palesztinok szerveivel kereskednének.

A szabadúszó újságíró által írt “Elrabolják fiaink szerveit” című riport kizárólag palesztinok találgatásaira, feltételezéseire alapult. A hivatalos izraeli indoklás az volt, hogy a lelőtt terroristák holttesteit felboncolták, hogy meg tudják állapítani a halál okát, semmiféle szervkereskedelemről nincs szó. Izrael külügyi szóvivője már akkor arról beszélt: “Egy demokratikus országban nincs helyük az ilyen sötét, középkori vérvádaknak. Ez a cikk szégyent hoz a svéd demokráciára és a svéd sajtóra.”

Azóta minden évben rendszeresen felbukkan ez a hajmeresztő rágalom. Idén körülbelül egy hónappal a “késeléses intifáda” kezdete után, október közepén egy ismert, épp Amerikai előadókörúton tartózkodó palesztin aktivista osztott meg Facebook-oldalán egy olyan posztot, amely szintén szervkereskedelemmel vádolja meg az izraeli hadsereg (IDF) katonáit (“Ha izraeli katonák palesztin gyerekeket tartóztatnak le, mi a cél? Hogy ellopják a szerveiket!”).

Az antiszemitizmus ellen küzdő nagy amerikai szervezet, az ADL ezért szintén vérvád terjesztésével vádolta meg Bassem Tamimit, és felszólította a turnéját támogató Amnesty Internationalt, hogy szüntesse meg kapcsolatát Tamimivel.

Az izraeli szervlopásról és kereskedelemről szóló hazugság csak egy azon gyűlöletkeltő, antiszemita rágalmak közül, amelyekkel a palesztin hatóság, a média és az iskolák hergelik a fiatalokat. Ebbe a sorba tartozik az, hogy Izrael szándékosan AIDS-szel fertőzi meg a palesztinokat, hogy drogfüggőséget terjeszt köztük, hogy le akarják rombolni az al-Aksza mecsetet, hogy megtisztítanák Jeruzsálemet a nem zsidóktól, hogy a zsidó állam az egész régióban uralkodni akar, vagy hogy az izraeliek gyilkolták meg Jasszer Arafatot.

A Palestinian Media Watch elemzése szerint a Palesztin Hatóságnak e rágalmakkal az a célja, hogy további gyűlöletkeltéssel radikalizálja a fiatalokat, egészen addig a fokig, amíg “hősies önvédelemként” lehet beállítani zsidók és az izraeliek megölését. Mint látjuk, ezekben a hetekben pontosan ez történik.

 

Munkatársunktól

Kép: Hartmann Schedel: Vérvád (1493)