A New York-i városi önkormányzati egészségügyi hivatala által megosztott adatok szerint a nagy részben ortodox zsidók által lakott brooklyni Borough Parkban a legmagasabb a várható élettartam. Az ott élők átlagosan 84.6 életévre számíthatnak.

A háredi közösség körében szintén népszerű Williamsburg egy kicsit lemaradt, ott 82 év a várható élettartam, de ez még mindig magasabb, mint a 8.62 milliós népesség adatait összesítő New York-i átlag, ami 81.2 év. A leggyakoribb halálok a rák és a szívelégtelenség.

Borough Park az otthona a világ legnagyobb, Izraelen kívül élő ortodox zsidó közösségének; összesen több mint 150 000 főt számlál. A zsidó lakosság a XX. század első éveiben kezdett a térségbe költözni. Sok magyarországi gyökerű közösség is itt telepedett le és alapított intézményeket. A háredi közösség elsősorban hászidokból áll, népes vizsnici, bobovi, pápai, munkácsi, cánzi, szpinka, guri, sztolini, belzi és szatmári közösségek élnek itt. Kisebb számban litván és modern ortodox zsidók is a Borough Parkot tekintik otthonuknak.  A nem ortodox zsidók aránya csupán 2%. Mindezek következtében a városnegyedben a jiddis a legtöbbek által beszélt nyelv, és a legtöbb tanintézetben ez az oktatás nyelve.

A szigorúan vallásos családoknak köszönhetően itt a legnagyobb a gyermekvállalási kedv és itt a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság is egész New Yorkban. Az átlagos zsidó család 6.72 gyermeket vállal ebben a kerületben. Még egy területen emelkedik ki Borough Park a New York-i átlagból: itt a legmagasabb a szegény családok aránya. Míg a városban a lakosság 20 százaléka sorolható ebbe a kategóriába, addig az ortodox negyedben élők 28 százaléka tartozik ide.  Sok az egészségügyi biztosítás nélküli, vagy az állami egészségügyi segélyalapot (Medicaid) igénybe vevő lakos. Az emberek egészségi állapota így is jobb, mint a városi átlag: kevesebb a túlsúlyos, cukorbeteg és magas vérnyomással küzdő ember, és kevesebben is dohányoznak.

A Borough Park a város harmadik legbiztonságosabb kerületének számít, ahol a bűncselekmények száma jóval a városi átlag alatt marad. A rendfenntartásban a vallásos zsidók által működtetett Shomrim (Őrök) egyesület tagjai segítik a rendőrséget.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás