Miből van a legtöbb a Negev-sivatagban? Igen, napsütésből. Ezt használja ki az a napenergiával működő erőmű, amely több mint 1 milliárd dollárból épül.

Az erőmű teljesítményét 121 megawattra tervezik (a nagyságrend érzékeltetése végett: jelenleg egy paksi nukleáris blokk termel nagyjából 440-et) és a remények szerint 2018-ra megvalósul. Izraelben stratégiai fontosságú a megújuló energiaforrások fejlesztése. A pénzügyminisztériummal most aláírt megállapodás értelmében az izraeli Shikun & Binui és a spanyol Abengoa a Negev-sivatagban található Ashalimban építkezik, egy már működő naperőmű mellett.

A finanszírozásba az Európai Beruházási Bank és a US Overseas Private Investment is beszáll. További fejlesztéseket is terveznek a közelben, amik együttesen Izrael áramszükségletének már a 2 százalékát adnák. A kormány célja az, hogy 2020-ra az ország elektromos igényének 10 százalékát zöld energiával biztosítsák. A pénzügyi tárca újabb tendert írt ki a témában – írja a timesofisrael.com.

Az úgynevezett termo-szolár telepek működési elve az, hogy a napsugárzás segítségével gőzt termelnek, ami generátorokat hajt meg, így hozva létre az elektromos áramot.

Kép: wikipedia