Amikor a Highland Park-i rabbit, Yosef Schanowitz-ot a felesége telefonon értesítette a zsinagógájuktól csupán két háztömbnyi távolságra történt támadásról, a rabbi azonnal elrohant, hogy a függetlenségi napi felvonulás Chábád-sátrát előkészítő négy fiatalt biztonságba helyezze. A 66 éves rabbi ezt követően a Highland Park Kórházat látogatta meg és azonnal a sürgősségi osztályra sietett, ahol, elmondása szerint, teljes volt a káosz, mert a fizikai sérültek mellett rengeteg traumatizált ember is tolongott ott. A rabbi körbejárt és vallási hovatartozástól függetlenül igyekezett mindenkihez néhány megnyugtató szót szólni, majd visszatért az otthonában várakozó fiatalokhoz, akik aznap reggel tértek haza Chicagóba, miután gimel támuzt, a Rebbe halálozási évfordulóját New Yorkban töltötték.

Yosef Schanowitz rabbi

Az egyik fiú elmesélte, hogy a sokkoló élmény eszébe juttatott valamit, amit korábban tanult: amikor egy fa még fiatal, gondozni, nevelni kell, és oda kell figyelni arra, hogy egyenesen nőjön. Az elhajlások ugyanis egyre nagyobbak lesznek a fa növekedésével. Ugyanígy van az emberekkel, akik – megfelelő nevelés híján – végül erőszakhoz fordulnak.

Ha megtanítjuk a gyermekeinknek, hogy az igazi feladatuk a világban az, hogy feltétel nélküli szeretetet és boldogságot hozzanak ebbe a világba, akkor soha nem jutnak el az erőszakig, magyarázta a fiatalember.

A négy tizenévest mélységesen megrázta az eset, ám az áldott emlékű lubavicsi Rebbe útmutatását követve egy pillanatra sem csüggedtek, hanem már vissza is tértek a helyszínre, hogy minél több arra járó zsidó férfira rakhassanak tfilint. A sötétségre, magyarázta a Rebbe, csak a fény terjesztése lehet a válasz. Minél több micvát hajtunk végre, annál nagyobb lesz a fény. Ezt a tanácsot mindenki alkalmazhatja a mindennapokban. Ilyen tragédiák után még inkább fontos, hogy aki csak teheti, vállaljon magára még egy micvát, tanuljon vagy adakozzon a szokásosnál többet, mondjon el egy-két zsoltárt vagy csatlakozzon bármilyen jótékonysági programhoz, hogy fényt hozzon a világba, illetve segítse a meggyilkoltak lelkének emelkedését.

 

zsido.com

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 45. szám – 2022. július 14.