Különleges, színes mozaikokat találtak a Golán-fennsíkon, amik egy római kori zsinagóga padlóját díszítették.

Az épület padlóján különféle állatábrázolások láthatók, például madarak, de a kutatók egyelőre nem tudták teljesen rekonstruálni a Majdulia környéki helyszínen található leletet – derül ki a jpost.com beszámolójából. A Haifa Egyetem munkatársa elmondta, hogy a lelet a polgári időszámítás szerinti III. századból származik, egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a zsidók korbeli életéről a Golánon és úgy általában a zsinagógákról egész Izraelben.

Azt már megállapították, hogy a III. században a Második Templom struktúrájának még volt hatása a zsinagógák kialakítására, de már megjelentek új elemek is, mint például a már említett mozaik díszítések és állatábrázolások. Míg korábban a zsinagóga elsősorban a Tóra tanulmányozásának helyszíne volt, ebben a korszakban kezdtek a közös imádkozások tereivé válni – magyarázza a kutató. Ennek a közösségi átalakulásnak a velejárója volt a „divatosabb” díszítés, így a mozaik is.

Eddig úgy vélték, hogy a 67-ben történt római pusztítás után ezen a területen is megszűnt a zsidók jelenléte, ezért is van rendkívüli jelentősége ezeknek a felfedezéseknek.

zsido.com

Kép: jpost.com