A teljesen kóser Growing Partners egyike annak a 43 cégnek New York államban, amelyik versenybe szállt, hogy megszerezze az orvosi marihuána forgalmazási licencet, amiből csak ötöt osztanak ki.

Az államban található Schenectady város polgármestere támogató levelet írt a cég érdekében az állami egészségügyi hivatalnak, mondván: „New York államnak van a legnagyobb zsidó lakossága az Egyesül Államokban és jelentős részük betartja a kóser előírásokat. Ezért fontos, hogy aki fájdalomcsillapítás céljából orvosi marihuánát fogyaszt, ne menjen szembe vallási szokásaival”. – olvasható a vosizneias.com-on.

A cég mindkét vezetője haszid, és idősek otthonát üzemeltetnek. A hozzájuk  társuló, és szintén idősek otthonát fenntartó két partnerrel már megszereztek egy 12 hektáros területet a termesztéshez.

A gyógyászati célú marihuána fogyasztásnak szigorú előírásai vannak az államban, például „nem elszívható formában” lehet csak felhasználni, és ételbe sem lehet rakni külön engedély nélkül. J. David Bleich rabbi a zsidó jog professzora azt mondta, ha a gyógyszer tabletta, akkor nem kell kósersági felügyelet, de a folyadékok és kapszulák már felvetnek kérdéseket ebben a tekintetben.

A rabbi szerint a marihuána párásítva és olaj formában szintén nem igényel felügyeletet. „Ha viszont a hatóanyag például süteményben van, akkor ez nem különbözik más sütiktől és már szükséges a kóser tanúsítvány” – hívta fel a figyelmet. Azt is kifejtette, „bármilyen gyógyszert kóser formában kellene előállítani, ha lehetséges; és a marihuána miért ne lehetne az, hiszen az alapanyaga kóser.”

Moshe Elefant rabbi, aki az Orthodox Union kóser tanúsítványi részlegét vezeti, azt mondta, hogy hivatala fontolgatja az orvosi marihuána igazolásának kiadását.

Az, hogy ezek a gyógyászati célú készítmények kósersági engedélyt kapnak nem jelenti azt, hogy a zsidó vallás támogatná a droghasználatot. Erre a Talmud is kitér, ahogy az egy, a zsido.com-on korábban megjelent tanulmányban is olvasható: „Azt mondta Ráv, Chijá fiának (III. sz., Babilónia): Ne igyál szám-ot (mérgező, kábító orvosságot)…” – „…mert függőséget fog nálad okozni, szíved megkívánja, és pénzedet fogod tékozolni…”

Kép: vosizneias.com

 

 

Megszakítás