A hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Jiszráel Katz, Izrael külügyminisztere 2024. június 17-én, hétfő délután találkozott a három bevett zsidó egyház, – alfabetikus sorrendben – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és a házigazda szerepét betöltő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselőivel.

A máramarosi felmenőkkel rendelkező magas rangú vendég először a Dohány utcai zsinagógát tekintette meg, majd a Budapesti Zsidó Hitközség dísztermében folytatott eszmecserét a hazai zsidóság megjelent képviselőivel.

Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyitóbeszédében röviden ismertette a magyarországi bevett zsidó egyházak hármas tagozódását, és hangsúlyozta, hogy örömmel veszi, hogy kiemelt össz-zsidó ügyekben a nyilvánvalóan meglévő nézetkülönbségek félretételével a hazai zsidóság egységes álláspontot képvisel. Grósz elnök röviden vázolta a Mazsihisz működését, intézményrendszerét.

Válaszában Katz megköszönte a tájékoztatást és rövid áttekintést adott az izraeli külpolitikai helyzetről, kiemelve a magyar kormány konzekvens és sajnos sokszor egyedülálló támogatását Izrael Állama mellett.

Az EMIH képviseletében Megyeri Jonatán rabbi, a hitközség kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a magyarországi zsidó közösségek Európában példátlan biztonságban élnek, az Izrael által folytatott terrorellenes háború miatt pedig különleges felelősség minden diaszpórabeli közösségre, hogy a terrorpárti, hazug propagandát igyekezzenek ellensúlyozni:

„A feladat könnyebb, mint gondolnánk, hiszen mindössze az igazat kell mondanunk”

— fogalmazott Megyeri rabbi.

A MAOIH képviseletében Keszler Gábor elnök volt, aki – a vészkorszak orthodoxiát sújtó kiheverhetetlen tragédiájáról is megemlékezve – rövid történelmi áttekintést követően a MAOIH mindennapjaiból villantott fel életképeket. Kiemelte a közelmúltbéli zsinagógaavatást, a levéltár állami akkreditációját, valamint a folyamatos zsinagógafelújítási munkákat. A MAOIH elnöke Katz közbenjárását kérte a főleg Nyugat-Európában megjelenő új típusú antiszemitizmus megfékezésére.

A külügyminiszter válaszában elmondta, hogy nagy várakozással tekint ebben a témában is Magyarországra, hiszen hazánk 2024 második félévében az Európai Unió soros elnöke lesz.

A jó hangulatú megbeszélés a kora esti órákban fejeződött be.

Jiszrael Katz korábban, a nap folyamán a Károly körúti Keren Or Chábád központba is ellátogatott, ahol találkozott a Magyarországon élő izraeli közösség néhány tagjával és annak vezetőjével, Raskin Shmuel rabbival, illetve a Magyarországon tanuló izraeli diákok vallási vezetőjével, Eisenberger Shalom rabbival.

Címlapkép: BZSH – Budapesti Zsidó Hitközség/Facebook

Megszakítás