Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség pályázati forrásokból különleges projektet valósít meg a Tokaj-Hegyalja régióban, amely fantasztikusan gazdag zsidó történelemmel rendelkezik. A háború előtt gyakorlatilag minden falvában komoly zsidó közösség élt, és jelentősen hozzájárultak hazánk és azon belül Észak-Magyarország kulturális, szellemi és gazdasági fejlődéséhez, különös tekintettel a borászat évszázados hagyományára.

A projekt keretében az EMIH Olaszliszkán, a volt zsinagóga területén egy emlékparkot hoz létre, melynek során a leomlott falakat részben újraemelve egy stilizált zsinagógarom jön létre.

A projekt másik állomása és egyben központja a nemrégiben felújított mádi zsinagóga és a most megújuló rabbiház. Ez utóbbi teljes felújítást követően egy kiállítóközpontnak és egy közel 60 fő befogadására alkalmas zarándokháznak ad majd otthont.

A kiállítás elsősorban a tokaj-hegyaljai zsidó örökségre koncentrál: a látogató korszerű multimédiás eszközök segítségével családi portrékon keresztül ismerheti meg a térség zsidó történelmét, a világ számos pontján ma is élő szokásait és a borkultúra zsidó vonatkozását. Az épületben kialakított korhű rabbiszoba még elevenebbé teszi az élményt.

A zarándokszállás korszerű kóser konyhával biztosítja a turisták számára a kényelmes tartózkodást és alkalmas közösségi használatára is, így abban ifjúsági táborok, „erdei iskolák” vagy éppen sábbátonok is megrendezhetőek. A helység lokációja és infrastruktúrája miatt Mád kifejezetten alkalmas egy, a környék településeit bejáró „csillagtúra” kezdő állomásának és bázisának..

A projekt előkészítése során feltérképezték a környék fontosabb zsidó temetőit is, az adatok pedig egy erre a célra fejlesztett szoftver és alkalmazás segítségével kereshetővé válnak, így azokból az elszármazottak elkészíthetik családfájukat is.

Szeptember végétől tehát még inkább érdemes Mádra és környékére látogatni, hiszen a gazdag múlt után virágzó zsidó jövő is jellemzi majd ezt a különleges régiót.

Megszakítás