Az építtető céggel megkötött bérleti szerződéssel garantálta egy lengyel város vezetősége, hogy épségben marad a helyi zsidó temető a hamarosan megépülő lakóépület közelében.

Grodzisk Mazowiecki zsidó temetője azon a területen fekszik, ahol hamarosan mélygarázzsal tervezett lakóépületet kívánnak felépíteni. A sírkert épségének megőrzése érdekében a közép-lengyelországi település városi tanácsa meghatározatlan idejű bérleti szerződést kötött a Futura G.M. nevű vállalattal a terület felett. A parcellák jogi státuszának meghatározása után a város vezetése akár megvásárolni is kész a temetető  területét – írta a Forward.

Grodzisk városának zsidó temetőjét a második világháborút követően osztották ketté, amikor a kisebb területen meghagyott sírhelyek mellett lévő rész egy magáncég kezébe került.

„A terület előkészítése során garantáltan tisztelettel fognak viszonyulni az ott eltemetett,  egykori grodzisk mazowiecki lakosok felé, a Varsói Hitközséggel szoros együttműködésben és annak felügyeletével” – tett ígéretet nyilatkozatában Grzegorz Benedykciński, Grodzisk polgármestere.

A városi vezetés döntése alapján hamarosan a temető tizenkilencedik század óta fennálló, héber feliratokat tartalmazó kapuját is felújítják és biztos védelmet nyújtó kerítéssel is körbeveszik majd.

A helyszínre elképzelt lakások felépítésének tervét elsőként 2014 novemberében függesztették fel, amikor Robert Augustyniak, a Varsói Hitközség egyik nem zsidó származású aktivistája tiltakozott és kezdeményezte, hogy a temetőt védett területté nyilvánítsák.

zsido.com

 

Kép forrása: Haaretz

Megszakítás