Chaim Topol közel a nyolcvanhoz még mindig aktív. A héten az életművéért megkapta Izrael állam legmagasabb kitüntetését: az Izrael-díjat. Nem bánja, hogy a világon mindenhol leghíresebb filmszerepével azonosítják.

Ő volt Tevje, a tejesember a Hegedűs a háztetőn-ben, de más népszerű filmben is játszott, nyert két Golden Globe-ot, hazája leghíresebb képviselője Hollywoodban. Napjainkban főleg színházban játszik. A köztiszteletnek örvendő Chaim Topol Tel Avivban lakik feleségével, akivel már 60 éve élnek együtt. „Nem Hollywoodban nőttem fel. Egy kibucban nevelkedtem, ott kezdtem el dolgozni 14 évesen egy nyomdában” – mesél Topol a gyönyörű nappalijában, ami tele van festményekkel, szobrokkal és judaika alkotásokkal. „Nyilvánvaló, hogy, ha sikeres vagy egy filmben, dől a pénz, igen, ez nagyon jó dolog. De, hogy ez lenne a legfontosabb? Nem vagyok benne biztos” – fogalmazta meg a színész a Haaretz újságírójának nyilatkozva.

Topol színházi karrierje az 1950-es években indult az izraeli hadsereg társulatában, ott találkozott későbbi feleségével, Galiaval is. Az áttörést egy izraeli film hozta meg 1964-ben, ami egy bevándorló nehézségeiről szólt. A Sallah Shabati című filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában, a színész pedig besöpörte első Golden Globe-ját.

Mielőtt 1971-ben megkapta Tevje szerepét a híres filmben, évekig játszotta ezt a karaktert színpadon, Londonban. Ezért az alakításáért is Golden Globe-ot kapott és Oscarra is jelölték. Színpadon 2009-ig alakította a szerepet, több mint 3500-szor lépett fel Tevjeként. Összesen 30 filmben játszott, de szinte mindenhol Tevjével azonosítják, viszont őt ez egyáltalán nem zavarja. A művésznek három gyermeke és kilenc unokája van.

zsido.com

 

Megszakítás