Az etrog kiválasztása komoly procedúra, mindenki a lehető legszebb gyümölcsöt szeretné megvenni az ünnepre. Az etrog akkor alkalmas arra, hogy teljesíthessék vele az ünnepi előírást, ha nem keresztezték más gyümölccsel, friss és nem sérült.

A lubavicsi haszidok, a Rebbe útmutatását követve egy calabriai fajtát részesítettek előnyben, melyet Olaszországból vagy Izraelből szereztek be – utóbbit olyan magokból származó ültetvényekről, melyeket a Rebbe személyesen választott ki és küldött az izraeli Kfár Chábádba. 

Idén azonban néhányan már olyan gyümölcsre mondhatták az áldást, mely egyenesen Calibriaból érkezett, mégis a Rebbe által kiválasztott magokra vezethető vissza a „pedigréje”. Amint az a zsido.com beszámolójából kiderül, a különleges gyümölcsöt a Kfár Chábádban élő etrogkereskedő, Becálel Jakont termesztette, aki Calabriában ültette el a Rebbe etrogjából származó magokat. A fák növekedését és a gyümölcsök kezelését két kósersági felügyelet ellenőrizte: többek között folyamatosan működő kamerarendszerrel figyelték a gyümölcsöst, nehogy valaki keresztezéssel próbálkozzon.

Idén a negyedik éve termő fákról összesen 94, a micva gyakorlására alkalmas etrogot szedtek le nagy részét neves rabbiknak ajándékozták és csak 25 darabot kínáltak fel a nagyközönség részére, 200-400 dollár közötti áron. A tervek szerint jövőre már több ezer gyümölcs terem majd, később pedig akár a tízezres nagyságrendet is elérheti a forgalomba hozható etrogok száma.

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 3. szám – 2022. október 13.