A figyelem középpontjába került a bahreini zsidó közösség, miután az ország rendezte viszonyát Izraellel.

Az arab államban ma nagyjából 50 zsidó él, informális vezetőjük Ebrahim Dahood Nonoo a jpost.com-nak azt mondta: reméli, hogy a megállapodás látogatókat és üzletembereket vonz hozzájuk.

Ebrahim Dahood Nonoo szerint Bahrein jól fogadja a rendezést, mert profitálhatnak belőle, a monarchiában élő zsidók eddig is háborítatlanul élhettek, gyakorolhatták a vallásukat, integrálódtak a társadalomba.

Bahrein zsidó közössége azoknak az iraki zsidó kereskedőknek a leszármazottai, akik a XIX. században érkeztek a területre, hogy új vállalkozásokat alapítsanak. Az 1940-es években 800 zsidó élt Bahreinben. Izrael megalakulása után zavargások robbantak ki, megtámadták a zsidókat, zsinagógákat gyújtottak fel, jellemzően Jemenből és Ománból származó arab kikötői munkások – meséli Ebrahim Dahood Nonoo.

A zsidók ezek után két hullámban Izraelbe vándoroltak. A közösség ma már egyre idősebb, a fiatalok pedig főleg külföldre mennek tanulni és gyakran nem térnek vissza, New Yorkban, Londonban telepednek le. Nonoo úgy fogalmaz, hogy bahreini arab zsidónak tartja magát, tehát kultúrája arab, vallása pedig zsidó. A minjen ritkán jön össze, főleg a nagyobb ünnepeken, de a zsinagógát felújítják, jövőre be is fejezik. A megállapodás esélyt ad arra, hogy több látogatójuk legyen és így bővüljön a közösség – reméli Ebrahim Dahood Nonoo.

zsido.com

Kép: jpost.com