A KÓSERSÁG ÁBÉCÉJE

A zsidóság lényegének szerves része a kóser konyha (lásd a vezércikket az első oldalon). Az alábbiakban a kóser étkezés néhány alapfogalmával ismerkedhetünk meg.

Tejes és húsos

A kóserság szabályai szerint nem szabad tejes és húsos ételeket összekeverni, illetve együtt enni. A jiddis flejsig (magyarul húsos, héberül b’szári) és milchig (magyarul tejes, héberül chálávi) a vallási törvények szóhasználatában nemcsak kifejezetten a “húst”, illetve a “tejet” – vagy húst, illetve tejet tartalmazó ételt – jelenti, hanem a húsból, illetve tejből származó zsiradékot és az ezekből készült élelmiszereket is.

Párve

Az az étel, amelyik sem a húst, sem a tejet, sem ezek származékait nem tartalmazza, páros. A jiddis páreve (párve) szót használják erre. “Páros” 1. minden, ami a földből terem: a zöldségek, gyümölcsök, magvak, a kávé, a fűszerek, a cukor és a só; 2. minden kóser hal; 3. a tojás; 4. a vegyi úton előállított élelmiszerek. A párve ételeket mind a húsos, mind a tejes ételekkel lehet együtt készíteni vagy enni.

* * *
A húsos és tejes elkülönítése

Az Írásban három helyen szereplő parancsolatból – “…ne főzd a gödölyét anyjának tejében…” (2Mózes 23:19., 34:26.; 5Mózes 14:21.) vezeti le a Szóbeli Tóra a hús és tej vegyítésének és az ilyen ételek fogyasztásának tilalmát. Még a kóser állattól származó tejet is tilos akár kóser marha, birka vagy kecske húsával vegyíteni.

A “húsos” fogalmába a szárnyasok húsa is beletartozik.

Tejes és húsos egymás után

A húsos étel után bizonyos ideig nem szabad tejest enni. A szokások különbözőképpen határozzák meg ezt az időtartamot, a háromórás várakozási időtől a hatórásig. (Azért kell szünetet tartani, mert a gyomorfalra zsírmaradványok tapadnak, amelyek csak lassan szívódnak fel, és a fogak között is maradhatnak húsfoszlányok.)

Tejes után rögtön lehet húsost enni, ha vízzel szájat öblítünk, és eszünk egy falat párvét, például kenyeret. (A tejes ételek maradványai nem rakódnak le a gyomorfalon, illetve a fogak között. Ha olyan tejes ételt ettünk, amelynél ez megtörténhet, például kemény sajtot, akkor ugyanannyi időt kell várni, mint a húsos után.) Az abroszt, az edényeket és az evőeszközöket ki kell cserélni!

Ha ketten esznek egy asztalnál, és az egyik húsost eszik, a másik tejest, külön abrosz vagy tányéralátét fölött kell enniük.

Különböző edények

A húsos és a tejes ételeket nem szabad ugyanabban az edényben készíteni, illetve tálalni, még különböző időpontokban sem.

Azok az eszközök, amelyeket húsos és tejes ételhez is használtunk, ha csak pillanatokig is – és még ha nem egy időben használtuk is őket -, nem kóserok. Ezért kell elkülöníteni a húsos és tejes főzéséhez és elfogyasztásához használt edényeket és eszközöket (tányérokat, evőeszközöket). Meg kell jelölni őket, vagy más-más színűeket, formájúakat, mintájúakat, méretűeket kell használni.

Üvegedények

A nem áteresztő anyagú üvegedényekből, amelyek használhatók akár húsos, akár tejes ételekhez is, nem elég egy készlet, mert nem szabad ugyanazt az edényt használni húsoshoz és tejeshez.

Vizet ihatunk ugyanabból a pohárból húsos és tejes ételhez is. Szokás azonban különböző színű üvegpoharakat tartani tejes meg húsos étkezéshez.

Mosogatás

A mosogató – hacsak nincs kettő – azonnal tréfli lesz, ha akár húsos, akár tejes ételmaradék kerül bele. A tányérokat ezért ne a mosogatóban öblítsük le, vagy legalábbis ne ugyanabban a medencéjében, mert tréflik lesznek, még akkor is, ha nem egyszerre mossuk el őket. Használjunk kiemelhető öblítőtálat. Hasonló módon a szárítórácsot is különböztessük meg: például legyen más színű műanyagból.

Elterjedt gyakorlat, hogy más-más színű vagy mintájú törlőrongyot használnak a húsos és tejes edényekhez. Így nem fordulhat elő, hogy a húsos tányérhoz használt ruhával véletlenül tejest törölgetünk, vagy fordítva.

Kóser étel nem kóser edényben

Minden kóser élelmiszer, amelyhez tréfli edényt használnak, tréflivé válik, és fogyasztása tilos.

A “kaserolás” módszerei

Ha tévedés történt, és egy edény tréfli lett, általában lehetséges a kaserolás (kóserolás), vagyis az edény vagy az eszköz újbóli kóserrá tétele. A cserép-, zománc és porcelánholmit nem lehet kaserolni. A kaserolás műveletei változatosabbak, mintsem fel lehetne sorolni őket. Érdemes szakavatott rabbi tanácsát kikérni.

A kóser vágás követelménye

A Tóra tiltja minden olyan “tiszta” élőlény (állat) fogyasztását, amely természetes módon elpusztult, vagy nem rituális vágás – sechitá – útján ölték meg. “Nem szabad megennetek semmiféle döglött állatot…” (5Mózes 14:21.) “…levághatsz marhádból és aprójószágodból… úgy, amint parancsoltam néked, és egyél…” (5Mózes 14:21.)

A rituális vágás szabályai csak a négylábúakra és a szárnyasokra vonatkoznak, a halakra nem.

Minél kevesebb szenvedést

A rituális vágásnak az a célja, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatnak, és minél több vért távolítsanak el belőle. A nyak gyors oda-vissza mozdulattal történő átmetszéséhez megfelelő hosszúságú, tökéletesen éles, hibátlan pengéjű kést használnak. A kés a másodperc törtrésze alatt elmetszi a légcsövet, nyelőcsövet, a bolygóideget, a nyaki verőeret és vénát. Az eszméletvesztés majdnem azonnal, két másodpercen belül fájdalommentesen bekövetkezik, így a vágás már nem okoz szenvedést: gondoljunk csak arra, hogy ha megvágjuk magunkat, nem abban a pillanatban érezzük a fájdalmat, és a vér is csak később serken ki.

A sechitá, azonkívül hogy humánus, még valamiben különbözik minden más módszertől: lehetővé teszi a vér teljes és azonnali eltávolítását, amely így nem tud a húsba beszívódni. Ezzel eleget tesz a vérevés tilalmának és a higiéniai követelményeknek is.

* * *
A kóser mészáros fontossága

Nemcsak a vágásnak kell kóser módon történnie. A mészáros dolga a tiltott zsiradékok, inak, a belsőrészekben vagy a nyelvben maradt erek, szennyeződések eltávolítása a húsról. Tudnia kell, mit lehet megtisztítani, és mit kell kidobni. Ez a munka ügyességet, tapasztalatot, képzettséget kíván, ezért fontos, hogy olyan mészárosnál vásároljunk, akinek az üzlete megbízható rabbisági felügyelet alatt áll.

A tiltott ételek

Mózes harmadik könyvének 11. fejezete és Mózes ötödik könyvének 14:2-21. szakaszai felsorolják azokat az állatokat, halakat és szárnyasokat, amelyeket szabad enni, és azokat, amelyeket tilos.

* Csak azokat az négylábúakat szabad enni, amelyeknek 1. hasított patájuk van, és amelyek 2. kérődznek. Az összes többit tilos.

Nem elég, ha az állat csak az egyik kritériumnak felel meg. A csak hasított patájúak és a csak kérődzők mint tiltottak név szerint fel vannak sorolva. Ezek között szerepel a teve, a disznó, a nyúl és a szirti borz. Azok az állatok, amelyek megfelelnek a “tisztaság” jellemzőinek, a következők: a birka, a marha, a kecske és a szarvas.

* Csak azokat a halfajtákat szabad enni, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van. Az összes többit tilos. A tengeri állatok többsége a tiltottak közé tartozik, például a homár, az osztriga, a garnélarák, a kagylók és a rákok.

* A szárnyasok közül a Tóra név és fajta szerint felsorol összesen huszonnégyet. Ebből a felsorolásból állította össze a Talmud a tiltott szárnyasok jellemzőit. Ezek többnyire ragadozók, vagy ragadozók módjára táplálkoznak: keselyű-, holló-, sólyom-, bagoly-, strucc-, pelikán-, gólya-, gémfajták stb. Megengedett szárnyasok a hagyomány szerint a tyúk-, pulyka-, liba-, kacsa- és galambfélék.

* A kétéltűek és a rovarok tiltottak, mint olyan élőlények, amelyek “hasukon” csúsznak-másznak (a kígyó kategóriájába tartoznak), “szárnyas rovarok” vagy a rágcsálók és a gyíkfélék közé sorolhatók. “…utálatosak… ne tegyétek magatokat tisztátalanná velük” (3Mózes 11:42-43.) Az olyan “ínyencfalatokat”, mint az angolna, csiga, csörgőkígyó, hangya és a különböző bogarak, a Tóra tiltja.

* Minden élőlény, amit meg szabad enni, a Tóra szerint táhor, vagyis tiszta. Ezek kóserok, ami azt jelenti, hogy a törvénynek megfelelően fogyasztásra alkalmasak. A tiltott élőlények támé – tisztátalan, szennyes – dolgok; sékecként, utálatosságként és toéváként is szerepelnek: nem kóserok. A köznyelvben a tréfá (“tréfli”) kifejezést használják rájuk, és minden olyan ételre, amely nem felel meg a zsidó törvények rituális étkezési szabályainak. Nem lehet őket kóserítani sem.

* A nem kóser élőlények termékei sem kóserok. Tilos a nem kóser szárnyasok tojását enni, a nem kóser állatok tejét inni, nem kóser halból származó olajat használni. Az egyetlen kivétel a méz, amelynek fogyasztását a Tóra megengedi.

* A zsidó vallási törvények tartalmaznak egyértelműen higiéniai szabályokat is. Az egészségre ártalmas ételek fogyasztása akkor is tilos, ha megfelelnek a kóserság feltételeinek. Ezeket az ételeket a rabbik azon az alapon tiltják, hogy az egészséget veszélyeztető dolgok – szákáná – kategóriájába tartoznak, amiről a Biblia így ír: “Nagyon vigyázzatok azért magatokra!” (5Mózes 4:l5.)

A Zsidónak lenni… című könyvből, amely nemrég jelent meg Budapesten.

A bor

Zsidók csak olyan bort ihatnak, amelyet istenfélő zsidó termelt és palackozott. Ezt a rabbiság tanúsítja a borosüveg címkéjén.

A pezsgőre, ami valójában szénsavas bor, ugyanez vonatkozik. Konyakot, szőlőlét és minden szőlőből készült italt ugyancsak ezzel a megszorítással lehet fogyasztani. Borral készült halhoz vagy más ételhez is csak kóser bort lehet használni.

Megjelent: Egység Magazin 2. évfolyam 7. szám – 2014. július 27.