A nyilvánosság és a helyi zsidó közösségek teljes kizárásával vette kezdetét hétfőn a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA – International Holocaust Remebrance Alliance) plenáris ülése Budapesten. A négy napos értekezlet részleteiről egyelőre sokat nem tudni.  

Mint azt a zsido.com kormányzati körökből megtudta, a közel 200 nemzetközi résztvevővel szervezett budapesti eseményre még a magyar delegáltak saját kollégáit/asszisztenseit sem engedték be a szervezők. A fővárosba 31 országból érkeztek szakértők és politikai döntéshozók. Az esemény tematikájáról közleményben tájékoztatták a nyilvánosságot: elsősorban az antiszemitizmus elleni küzdelem, az holokausztoktatás és a roma holokauszt kérdéskörét szeretnék megtárgyalni.

A rendezvény Magyarország számára azért különös jelentőségű, mert ebben az évben hazánk tölti be a soros elnöki tisztséget a szervezet tagállamai közül, és a hétfőtől csütörtökig zajló esemény az év egyik legfontosabb közgyűlése. Mivel az IHRA évente jellemzően 2-3 rendezvényt bonyolít le, akár meglepőnek is lehetne nevezni, hogy az első nagyszabású eseményre – információink szerint – a hazai zsidóság képviselői nem kaptak meghívót.

Úgy tudjuk, hogy magyar részről a tanácskozás végén, a magyar elnökség munkáját a Miniszterelnökség miniszteri biztosaként irányító Takács Szabolcs Ferenc fog majd a sajtónak nyilatkozni csütörtökön.

Az IHRA 1998-ban alakult, a 31 tagot és további 10 megfigyelő országot, illetve nemzetközi szervezetet tömörítő szövetség fő célja az emlékezés és az oktatás támogatása.

Magyarország a 2012-es Raul Wallenberg emlékév után, és a felemásra sikerült 2014-es Holokauszt-emlékév közötti esztendőben nyerte el a jogot arra, hogy a tekintélyes szervezet elnöki tisztét idén betölthesse. Úgy tudjuk, hogy a magyar belpolitikai helyzet (a Jobbik erősödése, a Holokasuzt emlékév ellentmondásos kimenetele) miatt sokáig kérdéses volt, hogy Magyarország megkapja-e a posztot, avagy sem.

WR

Megszakítás