A napokban Szombat részletes tudósítást közölt a Mazsihisz küldöttgyűléséről. A cikk a szervezet ügyvezető igazgatójának költségvetési beszámolóját is ismertette. Az újság szerint Kunos Péter „a tavalyi Mementó 2014 rendezvénysorozatot anyagilag nem nevezte sikeresnek: a visszautasított százötvenmillió forint kormányzati támogatást nem sikerült közadakozásból pótolni – mindössze nyolcmillió forint jött össze, míg az ennek érdekében folytatott kampány közel ötmillióba került. Politikailag azonban más megítélés alá tartozik az ügy, tette hozzá, hiszen rövid mosolyszünet után előnyös tárgyalási pozíciót értek el a kormánnyal szemben.”

Emlékeztetőül: a Mazsihisz a holokauszt emlékévvel kapcsolatos kormányzati lépések miatt utasította vissza a 150 millió forintos állami támogatást. A koncepció szerint a kieső pénzt közadakozásból kellett volna pótolni. Ebből jött össze az a 8 millió forint, amiből 5 millió az adakozásra ösztönző kampányra ment el. Maradt tehát 3 millió.

A szabadság téri emlékmű nem lett elbontva, a Veritas Intézet igazgatója a helyén maradt, a Mazsihisz elvesztett 147 millió forintot, viszont újra „előnyös tárgyalási pozíció értek el a Kormánnyal szemben”. Tehát, a holokauszt emlékév bojkottja rendezte a Mazsihisz és a Kormány viszonyát.

 

Megszakítás