Áser Cserkszki az otthonát elhagyva kezdett harcolni az oroszbarát felkelők ellen, miután a Krím-félszigetet Oroszországhoz csatolták. Nemrégiben Dnyipropetrovszkban önkormányzati taggá választották. „Pontosan úgy akarok segíteni nekik, ahogyan Joszéf segítette Izrael fiait Egyiptomban” – mondta a Máárivnak adott interjúban a katonából politikussá lett haszid.

A most 46 éves Cserkszki, aki foglalkozására nézve szerelő, a Krím-félsziget délkeleti partján fekvő Feodoszijában született. 2014-ig átlagos életet élt feleségével és három gyermekével, de akkor egy csapásra megváltozott minden. Cserkszki nem fogadta közömbösen, hogy a Krím-félszigetet lerohanták, majd elcsatolták az oroszok. Nem sokkal az invázió után, úgy döntött, hogy civil öltözékét az ukrán milícia foltos egyenruhájára cseréli. Ezt a fegyveres egységet a zsidó milliárdos, Igor Kolomojszki, Ukrajna egyik leggazdagabb embere alapította.

Az ukrán milícia katonái igencsak meglepődtek, amikor egy szép napon egy haszid zsidó férfi csatlakozott hozzájuk, szakállasan, kipával a fején, és kijelentette, hogy velük együtt fog harcolni. Még a katonák látványához szokott lakosok sem maradtak közömbösek a városaikban járőröző Cserkszki iránt, aki a vallási és megjelenésbeli különbségek, valamint a létező antiszemitizmus ellenére különlegesen meleg fogadtatásban részesült az új bajtársai részéről. „Minden ukrán állampolgár, vallási vagy származásbeli különbségek tekintetbe vétele nélkül, összefogott a krími orosz invázió nyomán. Így amikor csatlakoztam a milíciához, mindenki nagyon kedvesen fogadott, és örültek, hogy látnak. Senki nem fordul felém gyanakodással, és senki nem kötött belém zsidó megjelenésem miatt” – nyilatkozta.

nf_3558_491111

A haszid férfi csatlakozása után sokan, köztük a helyi újságíró, Dimitro Rozmarica is az új Ukrajna jeleként látják a vallásos zsidó csatlakozását. „Cserkszki az összekötő híd azon különböző népcsoportok közt, melyek szülőföldjüknek tartják Ukrajnát”- mondta Rozmarica. „Hosszú szakálla az itt lakó nemzetiségek közötti egység jelképévé vált.”

Cserkszki hazája számos vidékén küzdött a felkelők ellen. „Az első vonalban harcoltam” – meséli. Azt is elmondta, hogy már katonaként rendszeresen részt vett humanitárius tevékenységben. „Egyenruhában a harctéren is segítettem a helyi lakosokat élelemmel, ruhával, és segédkeztem abban, hogy elesett bajtársaim holttestét hazaszállítsuk a családjukhoz, hogy méltón eltemethessék őket.”

A Máárivban közölt beszámoló szerint a tűzszüneti megállapodás aláírása után döntött úgy, hogy a politikai csatatéren is próbára teszi az erejét. A harcokban szerzett dicsőség a helyi lakosok és természetesen a zsidó közösség tagjai közül is sokakat indított arra, hogy a dnyipropetrovszki választásokon mellette tegyék le a voksukat. Cserkszkit jó néhány ismert és híres politikus ellenében választották meg.

Forrás: COL

Megszakítás