A Lubavicsi Rebbe 1983-ban kezdeményezte először, hogy a világ minden táján tevékenykedő küldöttei egyszer egy évben a New York-i Chábád-központban gyűljenek össze. Ez lett a Chábád-Lubavics Küldöttek Nemzetközi Konferenciája, vagy rövidebb, héber nevén a Kinusz Hásluchim. A néhány napos rendezvény során a résztvevők előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és különböző workshopokon tanulnak, tanácskoznak és erőt merítenek egymás tapasztalataiból.

A Chábád-mozgalom fejlődését jól mutatja, hogy míg az első évben 65 résztvevője

volt a  rendezvénynek, addig tavaly már közel hatezer küldött érkezett Brooklynba, az Egyesült Államok ötven tagállama, valamint további több mint száz ország képviseletében. Napjainkra ez a esemény vált a világ legnagyobb rabbinikus kongresszusává és egyben New York legnagyobb konferenciájává. Az elmúlt években a záróbankettet a chabad.org weboldal közvetítésével több százezer otthonban követhették figyelemmel, és ilyen módon természetesen azok a küldöttek is részt vehettek a kinuszon, akik valamiért nem jutottak el New Yorkba.

A gyűlés mindig a Rebbe sírjának meglátogatásával kezdődik, találkozókkal, beszédekkel, étkezésekkel folytatódik, és nem maradhat el a sliáchok közös tablóképének elkészítése sem az esemény záró motívumaként, melynek elkészítése egyre nagyobb kihívást jelent a megjelentek létszámának gyarapodása miatt. Az utolsó este hatalmas gálát tartanak, melynek keretében neves rabbik és közéleti személyiségek szólalnak fel a színpadon, bemutatják a legújabb sliáchokat, megemlékeznek azokról, akik már nem lehettek jelen, és felsorolják a különleges eredményeket.

A koronavírus-járvány miatt idén ez a rendezvény is a virtuális térbe költözik, miután a szervezők – egészségügyi szakemberekkel konzultálva – úgy döntöttek, hogy a fertőzésveszély miatt 37 év után először nem tartják a hagyományos konferenciát a Chábád főhadiszállásán. Az esemény célja ezzel együtt ugyanaz marad, mint korábban: inspirációt és segítséget nyújtani a szétszórtan szolgáló küldöttek részére, hogy még a legizoláltabb településen élők se érezzék úgy, hogy egyedül vannak. A megváltozott helyzetben is a megszokotthoz hasonló programot kínálnak a szervezők és még a rendezvényt lezáró nagy bankettet is megtartják.

Nem marad el a “Globális Meláve Málká” (szombatbúcsúztató étkezés) sem, mely Ausztráliában kezdődik  – hiszen ott megy ki a szombat először a világon -, majd a megfelelő időben egymás után csatlakoznak be az Ázsiában, Európában és Amerikában élő küldöttek.

 

Forrás: Hamodia