A HÁFTÁRÁ RÖVIDEN

 

Sámson születése

A szidrá ismerteti a názir fogadalom feltételeit: tartózkodni kell a részegítő italtól és a szőlőtő minden termésétől, hosszú legyen a haja, borotva ne érje a fejét. A Háftárá (Bírák 13:2-25.) a vitéz, filiszteusokat legyőző Sámson születésének történetét mondja el, aki názir volt, ezért növesztette meg haját, akinek dús hajzatában rejlett ereje, és akit a filiszteus Delilá elárult. Történetünk a hős világra jöttét regéli el. A Dán nemzetségéből származó Mánoách feleségének nem volt gyermeke. Megjelent az asszony előtt Isten angyala, felszólította, hogy tartózkodjon minden részegítő italtól, ne egyen tisztátalant, mert fiúgyermeke fog születni, akit názirnak kell nevelni, ne érje borotva a fejét, mert a filiszteusok, – akik ellen eddig senki nem lépett fel – Sámsontól szenvedik első vereségüket.

Mánoách meg akarta vendégelni az angyalt kecskegödölyével, de az nem fogadta el az ételt, hanem azt javasolta, hogy áldozzák a kecskegödölyét az Örökkévalónak és Mánoách mutasson be lisztáldozatot. Mikor az áldozat lángja felcsapott, látták, amint az angyal az ég felé száll.

A fiú megszületett és úgy nevelték, ahogy ezt nekik meghagyták. Sámson bíró lett és vezér, elárulták, megvakították, dús haját levágták, de utolsó erejével kimozdított két hatalmas oszlopot, s így vele együtt elpusztult 3000 filiszteus is.

D. G.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 36. szám – 2014. július 30.