A Fény ünnepeként is számon tartott eseménysorozaton, a nyolc nap folyamán számos közéleti személyiség, művész, sportoló, politikus és nagykövet ünnepelt együtt a zsidó közösséggel, azonban Hanuka utolsó napja hagyományosan a gyerekeké, így ők is kivehették részüket a gyertyagyújtásból. Hanuka a fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az ünnepség utolsó napján, 18:00 órakor, akárcsak az eddigi estéken megtelt a belvárosi tér.

A Nyugati téren Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője összefoglalta a 8 napon ünnepségsorozat főbb gondolatait, és beszédében kiemelte, hogy a zsidóság jövőjét a gyerekek által kell biztosítani, hogy ők is tovább tudják adni a következő nemzedéknek a vallást és a szokásokat.

Az Alefkids Ifjúsági Szervezet számos izgalmas programmal készült az összegyűlt fiataloknak. Óriási tenderli és különböző játékok várták a gyerekeket, az Alefkids MKZ csoportja pedig egy flashmobbal is meglepte a közönséget. Az este házigazdája Szalai Sári volt, az Alefkids egyik madrichája, Callejas Rita Carolina, a Maimonidesz Gimnázium kilencedik osztályos tanulója pedig bemutatta az Alefkids Ifjúsági Szervezet madrich és madricha képzését.

A gyertyagyújtás közben az áldást mondott Pretz Gábor, Faith Asher, a Budavári zsinagóga rabbija és Glitzenstein Smuel, a ZSILIP vezetője, később az énekléshez csatlakozott az Alefkids gyermekkórusa is.

A gyertyagyújtás után már a zene, a tánc és a fánk vette át a főszerepet ezen a talán minden eddiginél vidámabb budapesti hanukai estén.

Képgaléria