Asher Cserkaszkij az ortodox zsidók békés mindennapjait élte Ukrajna déli részén, de minden megváltozott, amikor 2014-ben oroszbarát felkelők szállták meg a környéket. Úgy döntött, csatlakozik az egyik ukrán milíciához.

Arra a kérdésre, hogy miért tette ezt, a következő választ adta a 45 éves férfi: „Meg kellett védenem a gyerekeimet”. „Ha a hazád területi egységét fenyegetik, meg kell védened” – teszi hozzá Cserkaszkij, akinek városa, Feodoszija az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten fekszik.

Felkerekedett és elindult az ukrajnai zsidó közösség központjába Dnyipropetroszkba, az ország keleti részébe, hogy beálljon harcolni a Dnipro zászlóaljba az oroszok helyi szövetségesei  ellen. Ezt a csapatot egy ukrán zsidó üzletember, Igor Kolomojszkij hozta létre. Bár sokat beszélnek arról – főleg az orosz médiában –, hogy az ukrán milíciák „fasiszták”, Cserkaszkij ezzel a problémával nem találkozott – olvasható a yahoo.com írásában, sőt egyfajta jelképévé vált Ukrajna harcának. Egyedül a kóser étkezés szabályainak betartása okozott neki gondot harci körülmények között.

A tényekhez tartozik az is, hogy az elmúlt 25 évben a lappangó antiszemitizmus és a nyílt nacionalizmus miatt sok zsidó hagyta el Ukrajnát, és a polgárháború is újabb kivándorlási hullámot indított el, ahogy arról mi is beszámoltunk. A becslések szerint a 40 milliós Ukrajnában jelenleg 80 ezer zsidó él.

 

Kép: yahoo.com

 

Megszakítás