A Tett és Védelem Alapítvány elemzést tett közzé a franciaországi antiszemitizmusról:

Soós Eszter Petronella írása

Az antiszemitizmus erősödése évek óta a francia politika fontos témája. A januári Charlie Hebdo-merényletek – így a kóser boltban történt túszejtés és lövöldözés – után a kérdés még jelentősebbé vált. A merényletek után a francia zsidóság kiszolgáltatottság-érzése soha nem látott méreteket öltött, megugrott az amúgy is jelentős Izraelbe történő kivándorlás. Közben megnőtt az iszlámellenes támadások száma is, és a két közösség közötti viták ugyancsak látványosan napvilágra kerültek. Könnyen lehetséges, hogy ha a politikai elit nem tudja enyhíteni a nyomást, akkor a következő évek, évtizedek a vallási feszültségekről szólhatnak az egyébként laikus berendezkedésére oly büszke Franciaországban.

Az antiszemitizmushoz kötődő cselekmények számának növekedése Franciaországban a rendelkezésre álló statisztikák szerint az elmúlt tíz évben gyakorlatilag egyenletes. A számok mellett a szimbólumok is az antiszemitizmus erősödésére utalnak, elég csak Dieudonné M’Bala M’bala sokat vitatott színpadi munkásságára, az általa alapított alig burkoltan antiszemita pártra, az antiszemita rigmusokat felvonultató palesztinbarát tüntetésre, a 2012-es elnökválasztási kampány során történt Merah-ügyre (a toulouse-i zsidó iskolában történt merényletre), vagy éppen a miniszterelnök feleségét alig burkoltan zsidózó volt miniszter kirohanására gondolni.

A legfrissebb statisztikák pedig egyenesen ijesztőek a franciaországi zsidó közösség számára: a Crif (a francia zsidó közösségeket tömörítő reprezentatív tanács) jelentése szerint az antiszemita indíttatású esetek száma a duplájára nőtt2014-ben 2013-hoz képest, ahogy a fizikai támadással járó esetekre is ez áll (antiszemita „esetnek” számítanak a fenyegetések és a megvalósult támadások is). A Crif a jelentését kísérő közleményében aláhúzta továbbá, hogy a 2014-es adatok szerint az ismert franciaországi rasszista cselekmények 51%-át a zsidó közösség tagjai ellen követték el, miközben a zsidóság alig éri el a népesség 1%-át. Hozzá kell tenni, hogy Franciaországban hatalmas a látencia a rasszista cselekmények terén, csak töredéküket (8%-ukat) jelentik a hatóságoknak, és 3%-ból lesz feljelentés. Így sem a rasszista indíttatású, sem pedig a specifikusan antiszemita indíttatású cselekményekről nincsen pontos képünk – az ugyanakkor kimondható, hogy az elmúlt évtizedben nem volt olyan év, amikor az ismertté vált antiszemita cselekmények száma 400 alá esett volna, miközben a 2014-es statisztika 851 esetnél állt meg.  Tovább…

Megszakítás