Európa 16 országából közel 200 zsidó fiatal vett részt Budapesten május 13-tól a nemzetközi Chábád mozgalom ifjúsági szervezetének, a CTeennek háromnapos, „Sábát Európán át” elnevezésű rendezvényén, melynek házigazdája az EMIH és a magyarországi CTeen volt – írja a zsido.com. Az egész hétvégét kitöltő programon a résztvevők bejárták Budapest legkedveltebb részeit és minden helyszínen énekkel és tánccal ünnepelték az összetartozást, a zsidóságukat.

Számos európai országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Franciaországból, Svédországból, sőt Ukrajnából és Törökországból is érkeztek résztvevők Budapestre.

„A diadal hétvégéjének nevezem, mert ezek a fiatalok diadalt arattak a Covid felett, ami sokáig elválasztotta őket egymástól. Diadalnak számít ugyanakkor amiatt is, ami a zsidókkal történt sok évvel ezelőtt Magyarországon. A Duna-parton énekelni szimbolikus jelentőségű, egyben a diadal pillanata volt. És győzelem ez a hétvége azoknak a fiatal ukrajnai menekülteknek is, akiket ideiglenesen Berlinben vagy más európai városokban helyeztek el” – nyilatkozta a zsido.com-nak Shimon Rivkin rabbi, a CTeen nemzetközi igazgatója.

 

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 37. szám – 2022. május 19.