A hatalmas, két tornyos épületet a napokban nyitották meg csaknem három év után. A javarészt az EU által finanszírozott rekonstrukció 4 millió euróba (nagyjából másfél milliárd forintba került). A projekt része volt az egykori rabbiház teljes körű helyreállítása is – tudósít a Jewish Heritage Europe.

Az épületet a XIX. század végén emelték a Dohány utcai Zsinagógához hasonló stílusban. A most befejezett munkálatok Európa egyik legnagyobbak zsinagógájának pompás belső terére összpontosítottak, ahol a pazar festett díszítés és az orgona nagy része, a ’90-es években végzett részleges felújítás ellenére, lepusztult állapotban volt. 

40 év után ismét zsidó tulajdonba került a világ harmadik legnagyobb zsinagógája

A csehországi Plzeň (Pilsen) városának vezetői úgy döntöttek, hogy az elmúlt évtizedekben múzeumnak és koncertteremnek használt zsinagógaépületet visszaszolgáltatják a zsidó közösségnek. A megfogyatkozott létszámú helyi hitközség sokéves harca zárult le e döntéssel. A plzeňi nagyzsinagóga – a Dohány utcait követve – a második legnagyobb Európában és a harmadik a világon. Az orosz, mór és indiai … Olvass tovább

A női galérián a régió zsidó múltjáról rendeztek be állandó kiállítást. A „Zsidók éltek itt” című tárlat Radovan Kodera pilseni fotós és műemlékvédő munkáján alapul, aki három évtizede dokumentálja a környék zsidó örökségét.

A Nagy Zsinagóga egyike a három pilseni zsinagógának. Az 1859-ben épült Régi Zsinagógát, amelyet jelenleg a megmaradt kis létszámú zsidó közösség használ, már szintén felújították és 2014-ben nyitották meg újra. Mellette áll egy 1875-ben épült kisebb zsinagóga, amit holokauszt-emlékhellyé alakítottak át.

Fotó: JHE