A Chábád segítségével teljesen újjáépítik az oroszországi Szamarában található híres zsinagógát – számol be a Jewish Heritage Europe műemlékvédelmi portál. A munkálatok már korábban megkezdődtek a Volga menti nagyvárosban, azonban szeptember végén tartották meg az ünnepélyes alapkőletételt. A ceremónián ott volt Berel Lazar főrabbi és a terület kormányzója Dimitrij Azarov is.

Bal oldalon Berel Lázár, Oroszország főrabbija, a kép illusztráció

A Chábád közleménye szerint a rekonstrukció mintegy két évig tart, hogy az eredeti zsinagóga építésének 120-ik évfordulójára elkészüljön. 

A zsinagóga monumentális mór stílusban épült 1903 és 1908 között, Zelman Kleinerman zsidó építész tervei szerint. Az épületet vörös-fehér csíkos téglafalai és magas homlokzati tornya teszik különlegessé.

Mostanra gyakorlatilag csak a homlokzati rész maradt meg többé-kevésbé eredeti állapotában, a szovjet hatóságok már 1929-ben bezárták a zsinagógát, amelyben később pékség működött.

A felújított zsinagóga vallási és oktatási célokat fog szolgálni, de helyet kap benne múzeum és ifjúsági klub, valamint jótékonysági események helyszíne is lesz.

 

Megnyílt Szibéria legnagyobb zsidó oktatási központja

Egy évszázaddal azt követően, hogy a kommunisták bezárták Szibéria minden zsinagógáját, új zsidó központot adtak át Szibéria egyik legrégebbi városában, Tomszkban – olvasható az Arutz7 oldalán. A zsinagógák bezárása fájdalmasan érintette a helyi zsidó közösséget, melynek nagy részét kantonisták tették ki: olyan leszerelt katonák, akiket még gyerekkorukban elraboltak vagy kényszerrel hurcoltak el és ezután besoroztak a cári hadseregbe, elszakítva őket családjaiktól, közösségeiktől és hitüktől is.

Borítókép: Wikipédia