Augusztus 10-én pusztító tűzvész söpört végig az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának a második legnagyobb kiterjedésű szigetén. A mindent felemésztő tűz nyomán ezrek maradtak fedél nélkül, legalább közel százan vesztették életüket és rengetegen sérültek meg. A sürgősségi szolgálatok tagjai napokon át kutattak túlélők után az elszenesedett romok között, míg más segélyszervezetek tagjai, köztük a Chábád küldöttei a helyi lakosokat és a szigeten tartózkodó turistákat segítették az evakuálás során, illetve a történtek feldolgozásában.

A hawaii hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a továbbra is dúló tüzek további áldozatokat is követelhetnek, és a romok között is bukkanhatnak még halottakra – számol be az eseményekről a zsido.com.

Mendel Krasnjasnky rabbi, a Maui szigetén működő Chábád igazgatója beszámolt arról, hogy helyi zsidó lakosok otthonai is a tűz martalékává váltak. Ahogy az elmúlt évek más természeti katasztrófái esetén, úgy most is azonnal megkezdte a segítségnyújtást a helyi Chábád: kóser ételt osztottak, szombati étkezéseket készítettek elő és érzelmi támogatást biztosítottak. „Együtt gyászolunk ebben a vigasztalan időben, amikor rengeteg élet veszett oda és megtizedelődött a lakosság tulajdona” – mondta Maui polgármestere, Richard Bissen. „Amit láttunk, az valószínűleg Hawaii állam történetének legnagyobb természeti katasztrófája volt” – mondta Josh Green kormányzó, és ahhoz a szökőárhoz hasonlította, amely 1960-ban sújtotta a „Nagy Szigetet”.

„Az Izrael Állam és népe nevében mély együttérzésünket fejezzük ki a hawaii lakosok felé a pusztító tüzek által okozott rombolás és életveszteségek miatt” – mondta Eli Cohen, izraeli külügyminiszter. „Izrael Hawaii mellett áll, és segítő kezet nyújt ebben a nehéz időszakban” – tette hozzá.

Hawaiin először 1798-ból van tudomásunk zsidó jelenlétről: egy hajó személyzete feljegyezte, hogy a fedélzetükre látogató hawaii uralkodó magával vitte a zsidó szakácsát is! Még magyar vonatkozása is van a hawaii zsidóságnak: 1953-tól a budapesti neológ fő­rabbi, Hevesi Zoltán fia itt szolgált rabbiként.

1987 óta működik itt Chábád központ: „Honoluluban egy dinamikus zsidó közösséget találsz, héber iskolát, nyári táborokat, napi minjeneket, meghitt szombat összejöveteleket, élénk felnőttoktatást és rengeteg alohát” – írják magukról.

Reméljük, az Örökkévaló se­gítségével hamarosan vissza­térhetnek munkájukhoz!

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 47. szám – 2023. augusztus 17.

 

Megszakítás