Eritreai bevándorlóknak nyújtanak menedéket a milánói Holokauszt-múzeumban, akiknek az ellátásáról az olaszországi chábád mozgalom ingyenkonyháján készült kóser étellel gondoskodnak – olvasható a Times of Israel híradásában.

A 21-es vágány, a milánói pályaudvar hírhedt földalatti vasútállomása, ahonnan egykor az olasz zsidókat indították titokban a halálba, az egyetlen érintetlenül maradt hely, amelyen a deportálások zajlottak. Az 1990-ben feltárt területen 2013-ban nyílt meg a Milánói Holokauszt Emlékhely, ahol a megemlékezők és az érdeklődők eredeti valóságában tekinthetnek be a Holokauszt gépezetébe.

Az emlékhely felett tovább él és működik a vasúti pályaudvar, amelyre az elmúlt időszakban tömegével érkeznek Szíriából és Eritreából a menekültek, akik embercsempészek lélekvesztőin hajózták át a Földközi tengert. 2015 eleje óta 55000 illegális afrikai bevándorló érkezett Olaszországba, ahol az Európai Unió támogatásával megoldást kell találni a tarthatatlanná váló helyzetre.

Számos civil szervezet és magánszemély is csatlakozott a menekültek megsegítéséhez, többek között a Milánói Holokauszt Emlékhelyért Alapítvány is, melynek igazgatója, Roberto Jarach – aki az Olasz Zsidó Hitközségek Szövetségének (UCEI) is az elnöke egyben – elmondta, hogy azért is tűnt jó megoldásnak, hogy a menekülteket az emlékhelyen fogadják be, mert eleve nagy tömegben gyülekeztek a pályaudvaron. „Nem maradhattunk közömbösek egy ilyen rettenetes humanitárius katasztrófában” – nyilatkozta a Times of Israel internetes portálnak, kiemelve, hogy a szimbolikus gesztuson túl praktikus kérdések is felmerültek: a menekültek a mellékhelyiségeket arra is használták, hogy kimossák a ruháikat, így lavórokat, mosószert és szárítókat vásárolt az alapítvány: „Az eszünkbe jutott, hogy biztosítsunk tisztálkodó szereket és a törölközőket, de erre nem gondoltunk”.

Az emlékhelyen a kiállítótérből ideiglenes falakkal választottak le két külön hálókörletet a férfiaknak, valamint a nőknek és a gyerekeknek, amelyeken egyenként több mint 30 kempingágyat állítottak fel. A menekültek megkönnyebbülten és örömmel foglalták el a helyiséget, ahol az újonnan érkezőket a chábád mozgalom oktatási szervezete, a Merkos l’Inyonei Chinuch által üzemeltett ingyenkonyhán főzött meleg étellel és frissítőkkel fogadják.

„A látogatás, amit az emlékhelyen tettem, miközben előkészítettük a helyiséget a menekültek fogadására, nagyon érdekes és megindító volt” – mondta Adil Rahbi, aki Marokkóból érkezett bevándorlóként Olaszországba 13 évvel ezelőtt, és aki most a szabadidejében a Holokauszt Emlékhelyen önkénteskedik. Szülőhazájában voltak zsidó szomszédaik, de a Holokausztról bővebben csak Olaszországban hallott. – „Azt gondolom, hogy itt menedéket adni ezeknek a szükséget szenvedő embereknek, fantasztikus üzenetet hordoz.”

Liliana Segre-t 13 évesen deportálták a 21-es vágányról Auschwitzba. Szerinte a Holokausztot a közöny tette lehetővé: „Döbbenten tapasztalom, hogy mi történik a bevándorlókkal, akik a mi pazar Európánktól kérnek segítséget, ahol az emberek pazarolják az ételt, és az új dolgok vásárlásának a megszállottjai.” – mondta az emlékhely tartott konferencián kedden, ahol párhuzamba állította azokat az embercsempészeket, akik a II. világháború idején juttatták át az olasz-svájci határon az embereket azokkal, akik jó pénzért, a kiszolgáltatottságot kihasználva hozzák keresztül a tengeren a menekülőket. „Ugyanakkor, ki kell emelnem, hogy ez nem azonos azzal a közönnyel, ami körülvette a zsidók kiirtását akkoriban.”

liliana_Segre
Liliana Segre

A chábád ingyenkonyhájáról, a rászorultak számára kóser ételt biztosító Beteavon-ból (Jó étvágyat) hozott meleg ételeket a katolikus Sant’Egidio szervezet önkéntesei osztják szét. A menekültek segítésében és ellátásában arabul jól beszélő muszlim önkéntesek segítik a szervezeteket.

Megszakítás