Noha közismerten nagy érdeklődés övezi az ún. városi sétákat, melyek egy-egy városrész rejtett kincseibe adnak betekintést, mégis meglepte a szervezőket, hogy a négyalkalmasra tervezett budavári reneszánsz zsidó túra első sétájára rögtön ötszörös volt a túljelentkezés.

A nagy érdeklődéssel övezett túrát Végh András régész és Faith Aser rabbi vezették, akik mindketten különleges módon kapcsolódnak a budavári zsidó múlthoz. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa részt vett a Várban található középkori mikve feltárásában, míg Faith Aser a nemrégiben újranyitott budavári zsinagóga rabbija.

A séta első útja rögtön a mikvéhez vezetett, ahol Végh András a feltárásról mesélt a résztvevőknek, Faith rabbi pedig a beszámolót a mikvék funkciójának ismertetésével egészítette ki. Beszélt a rituális fürdők kab­balisztikus jelentőségéről, vala­mint bemutatta a különböző mik­ve-típusokat is.

Ezután megnézték a középkori zsidó temető helyét, majd a Táncsics utcába mentek, ahol a budai vár történetében kétszer is állt zsidó negyed – és ahol ma ismét üzemel a középkori ún. kiszsinagóga. Létezik ugyanis egy nagyzsinagóga is, ami – bár már egyszer feltárták – ma ismét eltemetve pihen az utcaszint alatt. Ennek okairól és körülményeiről is beszélt Végh András. A túra vezetői felidézték a várbeli zsidók történetét is, amit Faith rabbi egy korabeli rabbi írásaiból vett részletekkel is gazdagította. A túrát Faith Aser rabbi előadása és kóser flódnikóstoló zárta a budavári zsinagógában.

***

Pészách séni, a második peszách ünnepe. Ez, ahogy azt Joszéf Jichák Schneerson rab­bi, az előző lubavicsi rebbe hangsúlyozta, azt a nagyon fon­tos üzenetet hordozza, hogy sosincs késő pótolni, ha valamit el­mulasztottunk. Mondhatjuk úgy is, peszách séni a második esély ünnepe. Ugyanis a Szentély idejében ezen a napon azok, akik rituálisan tisztátalanok voltak peszách idején, és ezért nem mutathattak be áldozatot, pótolhatták azt.

Hogy kapcsolódik ez a budavári sétához? A budai kiszsinagóga évszázadokon át elfeledetten állt, majd múzeumként üzemelt, míg végre 2018-ban újra felavatták, és zsinagógaként szolgálhat. Bár kevesen hitték volna, hogy ez megtörténhet, mégis így lett: a zsidó élet visszatért a budai várba. Hinnünk és tudnunk kell, amit peszách séni tanít nekünk: lehet, hogy sokat kell várnunk, de mindig van második esély.

Megszakítás