A budai Vár középkori zsidó emlékeit mutatja be a Szembenézés Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum közös sétasorozata Hűlt helyek – múltfaggató séták a középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt címmel.

Az alapítvány és a múzeum megállapodást kötött, hogy a jövőben közösen szervez Budapest múltját bemutató sétákat a vár és a főváros területén. Az egykori zsidónegyedet bemutató séta ennek a közös munkának az első megvalósult programja – mondta el Rózsahegyiné Kiss Gabriella múzeumpedagógus a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Pap Ágnes, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy a szervezet 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy tudományos kutatásokkal és ismeretterjesztő programokkal segítse a történelmi múlttal való szembenézést, hogy “lehetőleg minél többen ismerjék meg azt a közös történelmi kulturális örökséget, amely meghatározza az életünket és mindennapjainkat”.

Az elnök kifejtette: még mindig kevesen tudják, hogy a világörökség részét képező budai Vár területén már a törökök előtt jelentős zsidó közösség élt, amelynek három zsinagógája is volt. Ennek a történelmi-kulturális örökségnek szinte minden része a föld alatt van; egy részét az idő vagy az éppen uralkodó rezsim tüntette el, másik részét a különböző korokban zajlott harcok vitték el, de olyan is akad, amelyre az utókor “mondott nemet” – tette hozzá.

A séta a Vár alatt húzódó, egykori három középkori zsidó városnegyedbe kalauzolja a látogatókat. A program a helyszín múltjának megismerésével kezdődik Végh András történész-régész segítségével, aki a feltárások vezetője és a budavári zsidóság történelmét összefoglaló kiállítás rendezője is volt. Elbeszéléseiből tényeket és legendákat ismerhet meg a közönség, valamint a feltárások során készített rajzok, fotók és illusztrációk segítségével bárki bepillanthat a föld alá. A séták a szorosan vett zsidó örökség megismerésén túl széles történelmi-kultúrtörténeti összefüggésben mutatja be a látható és láthatatlan múltat.

Néhány sétán a kultúrtörténeti vonatkozások mellett nagyobb szerepet kap a középkori zsidó örökség, a vallási emlékeknek a zsidótörténelemmel és hagyománnyal összefüggő bemutatása, a liturgiai elemek magyarázata. Ezeket a programokat Kollányi Irén doktorandusz vezeti.

A sétákra az alapítvány honlapján lehet jelentkezni: http://www.szembenezes.net/var_seta_zsidonegyed.php

MTI