21 menekültnek adtak átmeneti szálláshelyet a buchenwaldi táborban, ahol 56 000 zsidó veszítette életét a második világháború során.

Miközben a német társadalomban is széleskörű vita zajlik a menekülthullám megfelelő kezelésének módjáról, 21 menekült elszállásolásáról döntött az 50 000 lakossal bíró Schwerte városi tanácsa. A község vezetése már januárban is jelezte: a város rendelkezésére álló épületek megteltek, ezért a közeli buchenwaldi koncentrációs táborhoz tartozó külső barakkokban szállásolnák el átmenetileg a menedékkérőket, ahol egykor a náci tisztek laktak.

buchenwald_4

A kerület polgármestere, Christian Hanke úgy fogalmazott a döntés kapcsán, hogy: „Ez egy szükségintézkedés, de nem tehettünk mást. Nagyon sok hely van a hangárokban” – írja a Ynetnews.

buchenwald_3

Tervek szerint a menekültek addig tartózkodhatnak majd a táborban, amíg a tartózkodási engedélyre beadott kérelmüket elbírálják; várakozásuk ideje alatt pedig 135 eurós támogatást kapnak havonta.

buchenwald_2

A német tábor egyik lakója, Abdurahman Massa úgy nyilatkozott, őt nem zavarja, hogy milyen célokat szolgált egykor az épület. „Jó ez nekem” – mondta a 20 éves eritreai fiú.

Egy másik fiatal menekült, Diaoyre Algériából érkezett Németországba és szintén háláját fejezte ki a lehetőségért. Elmondása szerint egy hete lakik az épületben, ahol jól érzi magát, hiszen „másoknak még ennyi sincs” – hangsúlyozta.

buchenwald_1

zsido.com

Képek forrása: ynetnews.com

Megszakítás