Eddig több mint 83 ezren írták alá azt a kezdeményezést, melynek célja az izraeli miniszterelnök letartóztatása londoni látogatása során. 100 ezer aláírás után a brit parlament vitát indíthat a kérdésben. A kormány elutasította a felvetést és kiállt Izrael önvédelmi joga mellett.

Internetes petíció indult a közelmúltban azzal a céllal, hogy Benjamin Netanjahu-t a 2014-es gázai konfliktus ideje alatt „elkövetett háborús bűnök” miatt letartóztassák szeptemberben, amikor tervek szerint a brit fővárosba látogat.

A Haaretz értesülései szerint, az előző hónap során, a brit parlament hivatalos honlapjára is felkerült online kezdeményezés támogatóinak száma rohamosan megnőtt a napokban. Eddig 83 ezren írták alá a petíciót. 100 ezer aláírás összegyűjtése után az alsóház tagjai kötelesek megfontolni, hogy hivatalosan is vitára kerülhet-e a kérdés.

Tekintettel arra, hogy 10 ezer aláírás összegyűjtése után hivatalosan reagálni kell minden felvetésre,  a kormány máris egyértelművé tette: a támogatás kezdeményezői hiába hivatkoznak a nemzetközi jogra, éppen a nemzetközi jog garantálja, hogy külföldi kormányfőket nem lehet őrizetbe venni.

Valószínűleg még nagyobb csalódást keltett a kormány a kezdeményezők körében azzal, hogy a nyilatkozatban Izrael önvédelemhez való jogát is elismerték.

„A miniszterelnök korábban egyértelműen kifejezte, hogy az Egyesült Királyság elismeri Izrael jogát arra, hogy a nemzetközi humanitárius jog keretein belül megtegye a szükséges lépéseket az önvédelme érdekében” – szerepel a brit kormány közleményében.

zsido.com

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás