A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő német cég bocsánatot kért azért, mert a holokauszt idején a koncentrációs táborok foglyait dolgoztatták.

Az ünnepi alkalomból kiadott közleményben a vállalat elismeri, hogy mint hadipari beszállító kihasználta a táborok által biztosított munkaerőt. Hangsúlyozzák, hogy az ezzel okozott szenvedések miatt a legmélyebb sajnálatukat fejezik ki. 1983-ban ők voltak az első német vállalat, amelyik foglalkozott ezzel a problémával és könyvet jelentettek meg, hogy a nyilvánosság előtt vitassák meg a múltnak ezt a szeletét – emlékeztetnek a közleményben.

1999-ben egy alapítványt hoztak létre a rabszolgamunkára kényszerítettek kárpótlására. A BMW nem csak rabokat dolgoztatott, de miután a tulajdonosok jó viszonyt ápoltak Hitlerrel, részesültek az elkobzott zsidó javakból is. Egy korábban megjelent tanulmány szerint, ami a vállalt közreműködésével jött létre, havonta 80 munkás halt meg a BMW-gyárban a háborús időkben. Az akkori két tulajdonos Günther és Herbert Quandt készségesen együttműködött a náci rendszerrel – olvasható a forward.com-on

 

Kép: quora.com