Legalábbis az Egyesült Államokban élő zsidó fiatalok körében. Emellett a közösségi életbe is nagyobb arányban kapcsolódnak be és identitásuk is erősebbé válik, mint azon társaiknak, akik nem vesznek részt a zsidó fiatalok számára szervezett, tíznapos, ingyenes izraeli körúton, a Birthright programon – írja a JNS.

A Pew Kutatóközpont statisztikáit elemző Leonard Saxe, a Brandeis Egyetem professzora az alábbi következtetésekre jutott az izraeli országjárásra jogosultak válaszai alapján:

  • 85 százalékkal erősebben kötőnek Izraelhez
  • 54 százalékkal erősebb a zsidó néphez tartozás érzése
  • 58 százalékkal jobban tudnak azonosulni az izraeli zsidókkal
  • 160 százalékkal nagyobb eséllyel választanak maguknak zsidó házastársat
  • 45 százalékkal többen vettek részt pészahi széderen
  • 53 százalékkal többen adakoztak valamilyen zsidó ügy számára

„Az eredmények azt bizonyítják, hogy a több mint húsz éve működő Birthright program pozitívan befolyásolja a résztvevők zsidó identitását és a zsidó közösségekben kifejtett tevékenységüket. Mindez nagy hatással van az amerikai zsidó élet jövőjére” – foglalta össze kutatását Saxe.

„Nem kevésbé fontos, hogy az út nagyban javítja a diaszpórában élő és az izraeli zsidó fiatalok közötti kapcsolatot és megértést. A kutatási eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy a résztvevők körében nőtt az egymás iránt érzett felelősség és az összetartozás érzése”

– tette hozzá.

A program keretein 1999 óta belül közel egymillió zsidó fiatal járta be Izraelt, akik 68 különböző országból érkeztek. A Birthright célja az, hogy Izrael ősi gyökereit és modern vívmányait egyaránt bemutassa, továbbá szorosabbra fűzze a résztvevők kapcsolatát Izraellel és saját zsidó közösségükkel.

„Azt gondolom, nem kérdés, hogy amikor a zsidó fiatalok felfedezik Izraelt, megerősödik a zsidó identitásuk is. Az sem véletlen, hogy a Birthright részvevői az átlagnál sokkal nagyobb arányban választanak maguknak zsidó párt. További fontos eredmény, hogy az Egyesült Államok egyetemein, a rendkívül erős Izrael-ellenes és antiszemita légkörben tanuló és ezáltal elszigeteltséggel és fenyegetettséggel küzdő zsidó hallgatók magabiztosabban és identitásukra büszkébben térnek vissza az utazásról. Az ő élményeik és az antiszemitizmus elleni küzdelem gyakran előkerül a program során” – mondta Gidi Mark, a Birthright igazgatója.